Winterweer zorgt voor topdrukte op Spoedeisende Hulp

Het is deze winter drukker dan ooit op de afdeling Spoedeisende Hulp van de Nederlandse ziekenhuizen. Oorzaak: het barre winterweer. Ook deze week zullen de ziekenhuizen hun handen nog vol hebben aan kneuzingen en gebroken polsen, benen of heupen.

Tot nu toe heeft de gladheid deze winter al zeker 38 miljoen euro aan medische hulp gekost, meldt Consument en Veiligheid, die de eerstehulpafdelingen van een groot aantal ziekenhuizen heeft onderzocht.

Per dag komen er gemiddeld 500 mensen op de Eerste Hulpafdeling van een ziekenhuis terecht, nadat ze buiten zijn uitgegleden. Op dagen waarop het extreem glad is, loopt dit op tot wel 1000 slachtoffers per dag.

Gemeten over de periode van 16 december 2009 tot en met 15 januari 2010 hebben 17.000 personen een Eerste Hulpafdeling van een ziekenhuis bezocht na een val door de gladheid.

Driekwart van de mensen zijn uitgegleden op straat, vooral op de stoep, de voetpaden en op de binnenwegen. Zo’n 13% van de ondervraagden ging onderuit in de tuin of rond de eigen woning.

Bij 16% van hen was het letsel zo ernstig dat opname in het ziekenhuis noodzakelijk was. De helft van alle slachtoffers is 55 jaar of ouder.

Consument en Veiligheid pleit ervoor dat gemeenten meer aandacht besteden aan het ijs- en sneeuwvrij houden van de binnenwegen en voetpaden. Consumenten krijgen het advies om de eigen tuin ijs- en sneeuwvrij te (laten) maken.

Lees ook:Forse toename van aantal GHB-vergiftigigen
Lees ook:Vuurwerk maakt steeds minder slachtoffers
Lees ook:Veel botbreuken door de gladheid
Lees ook:Voorlichting over vallen aan 55-plussers
Lees ook:Jaarlijks duizend jongeren laveloos in het ziekenhuis

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>