Natuur doet kind goed

Kinderen die drie dagen intensief in de natuur doorbrengen, hebben een positievere kijk op dingen en een vertonen beter gedrag. Ze zijn niet meer bang voor de natuur, maar vinden deze opeens mooier. Verder zijn ze veel voorzichtiger met planten en dieren die in de natuur leven.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Utrecht en de natuurstichting De Kleine Aarde onder 300 basisschoolkinderen. Scholieren uit groep 5 en 6 deden mee aan het onderzoek over kennis, houding en gedrag ten opzichte van de natuur.

Het effect is zo sterk, dat volgens professor Kris van Koppen deze kennismaking met de natuur in het standaard lesprogramma van basisscholen zou moeten worden opgenomen.

Projectleider Mari Verstegen van de Kleine Aarde: "Tijdens de natuurdagen waren de leerlingen actief met dieren en planten. Hierbij valt te denken aan waterbeesten scheppen, geblinddoekt een boom herkennen, in bomen klimmen of in stilte luisteren naar de natuur. Na afloop konden de scholiertjes bomen benoemen, leefplekken aanwijzen en wisten ze meer over voedsel van dieren en planten. De angst voor spinnen, stilte of duisternis verdween ook als sneeuw voor de zon."

Een ander groot voordeel is het sociale effect. Van Koppen: "De leraren noemen de sfeer in de klas beter en er wordt minder ruzie gemaakt. Moeilijke kinderen kunnen opeens heel lief met een rupsje in de weer zijn en drukke leerlingen bloeien helemaal op omdat ze hun energie kwijt kunnen."

Bron: gezondheidsplein.nl 

Lees ook:Pas op met ‘bos’paddenstoelen
Lees ook:Nederlander vóór gen-voedsel als het gezonder is
Lees ook:‘Ergste allergieseizoen ooit komt eraan’
Lees ook:Het gaat goed met de Nederlandse flora & fauna
Lees ook:Geen vervroegd seizoen hooikoorts door zacht weer

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>