Het gaat goed met de Nederlandse flora & fauna

mooGoed nieuws voor de natuurliefhebbers onder jullie, want Moerashertshooi, egelboterbloem, hazenzegge, pilvaren, echte koekoeksbloem en drijvend fonteinkruid – dit zijn planten - lijken terug te keren in de Nederlandse natuur. Ze zijn gevonden in het Kempen-Broek in Limburg. Dat is een gebied waar het vroegere moeras wordt hersteld. De website natuurbericht.nl meldt dat zondag.

Het Kempen-Broek was vroeger een kletsnat gebied met venen, natte heiden en moerassen, maar heeft tegenwoordig vooral landbouwgrond.

Natuurorganisaties ARK en Natuurmonumenten werken er – na grondaankoop – samen aan moerasherstel om een groot en nat aaneengesloten natuurgebied te realiseren. Dat is belangrijk omdat kwelwater dan niet wegstroomt en langer beschikbaar is voor de natuur. Ook neemt de waterreserve in droge tijden toe.

Bij het bewerken van de grond kwamen oude zaden in de bodem bloot te liggen. Die ontkiemden omdat er genoeg water was.

Niet alleen bijzondere planten zijn opgedoken. Door de terugkeer van deze soorten zijn ook dieren als de gerande oeverspin en de gevlekte glanslibel er weer.

Lees ook:Natuur doet kind goed
Lees ook:Pas op met ‘bos’paddenstoelen
Lees ook:Supergewassen dankzij nieuw ‘vaccin’
Lees ook:Kamerplanten veroorzaken allergie
Lees ook:Aantal kankergevallen in de Kempen niet verhoogd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>