‘Tablet op schoot slecht voor de gezondheid’

Tablets zoals de iPad zijn reuze populair, mede vanwege hun handzame formaat en eenvoudige gebruik. Met je tablet op schoot ben je altijd en overal online: op de bank, in de trein. Maar je kunt ze beter niet op je schoot houden, waarschuwen wetenschappers van de Harvard School of Public Health (HSPH).

Want door de ongemakkelijke houding waar je je in bevindt, is de kans op hoofdpijn, nek- en schouderklachten groot. De wetenschappers vinden daarom dat er – net als bij de gewone computer is gebeurd, ergonomische richtlijnen opgesteld moeten worden voor het gebruik van tablets. Zeker nu de tablets ook steeds vaker in de werksfeer worden gebruikt.

‘Het mooie van tablets is hun flexibiliteit’, legt hoofdonderzoeker Jack Dennerlein uit. ‘Je kunt ze bijna overal gebruiken en op verschillende manieren. Je kunt ze op schoot leggen of in de hand houden. Het probleem is dat sommige houdingen waarin mensen zich bevinden als ze een tablet gebruiken erg onprettig kunnen zijn en op de lange termijn klachten kunnen veroorzaken.’

De wetenschappers van de HSPH deden hun onderzoek samen met Microsoft Corporation en Brigham and Women’s Hospital. Ze lieten 15 ervaren tabletgebruikers een aantal taken uitvoeren op tablets van twee verschillende merken.

De deelnemers waren jonger dan 40 jaar. De onderzoekers bestudeerden de lichamelijke effecten van het werken in 4 verschillende houdingen: met de tablet op schoot, in de hand, in een licht schuine stand op de tafel en wat meer rechtop op tafel.

De onderzoekers merkten dat de proefpersonen veel meer met hun hoofd en nek gebogen zaten dan mensen die achter een gewone pc of laptop zitten. Wanneer je lange tijd in zo’n gebogen houding zit, kun je last van je nek krijgen. De gebruikers hielden hun hoofd in de meest neutrale positie als de tablet zo rechtop mogelijk op de tafel stond.

Dennerlain adviseert gebruikers van een tablet om iedere 15 minuten van houding te wisselen en de tablet zo rechtop mogelijk te plaatsen. In een vervolgonderzoek wil hij kijken naar de effecten van tabletgebruik op hand en pols.

Bron: HSPH

 

Lees ook:‘Ga eens rechtop zitten’ gaat niet op
Lees ook:Kinderen eten gezonder als je samen eet
Lees ook:Weer waarschuwing voor gezondheidsgevaar gsm
Lees ook:App waarschuwt je voor slechte XTC
Lees ook:Schuif gezondheidsrisico’s op de werkplek niet onder stoelen of banken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>