Roken in kleine kroeg blijft toegestaan

‘Gezondheid verliest!’ Zo luidt de reactie van KWF Kankerbestrijding op het besluit van de rechter om het rookverbod voor kleine cafés te handhaven. De antirookorganisatie Clean Air Nederland had – met steun van KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting en het Astma Fonds – een bodemprocedure aangespannen tegen de Nederlandse staat. Inzet:
een rookverbod voor de héle horeca.

Of, met andere woorden, opheffing van de uitzondering van het rookverbod voor kleine cafés. De organisaties wilden met de uitspraak van de rechter dat er een eind zou komen aan alle onduidelijkheid rond het rookverbod.

‘Het gevolg van de versoepeling van het rookverbod is, dat de helft van alle cafés mét werknemers zich inmiddels ook al niet meer aan het rookverbod houdt. De ingewikkelde regelgeving maakt handhaving moeilijk. Bovendien ervaren veel horecaondernemers deze uitzonderingspositie voor kleine cafés als oneerlijke concurrentie’, aldus Willem van den Oetelaar van Clean Air Nederland.

Maar helaas voor de gezondheidsorganisaties besliste de rechter gisteren anders. De uitzondering binnen de tabakswet voor kleine horeca zonder personeel blijft bestaan. ‘Dat is slecht nieuws voor onze gezondheid en die van onze kinderen’, vinden KWF Kankerbestrijding, Hartstichting, Astma Fonds en Partnership Stop met Roken.

Maar Clean Air Nederland haalt uit de uitspraak echter ook nog een sprankje hoop. ‘We kunnen de staat niet dwingen om een rookverbod voor kleine cafés in te voeren. Maar de rechter zegt wel dat de staat zich moet houden aan het verdrag en dus de werkgevers, werknemers en bezoekers moet beschermen tegen tabaksrook.’

‘Vandaar dat wij genoeg gronden zien om in hoger beroep te gaan. De staat zal die bescherming op een of andere manier moeten invoeren en volgens ons is er geen andere optie dan een algeheel rookverbod. Ze kan deze uitspraak niet zomaar naast zich neerleggen, er moet dus iets gebeuren’, aldus een woordvoerder.

Bron: Clean Air Nederland/KWF

Lees ook:Clean Air Nederland: In kleine cafés direct stoppen met roken
Lees ook:Antirookcampagne nu al een succes
Lees ook:Start grootschalige antirookcampagne
Lees ook:Steun de kaartenactie voor een rookvrije horeca!
Lees ook:Straks mag je in geen enkel cafe meer roken

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Roken in kleine kroeg blijft toegestaan

  1. Norbtach

    Als je gezondheid je lief is ben je toch niet goed snik als je zo’n kroeg induikt!!!

      /   Reply  / 
    1. dick

      precies…
      dus blijf lekker weg en laat ons met rust, niemand vraagt niet rokers om naar een kroeg te komen waar gerookt wordt…

      gelukkig bestaat er nog zoiets als “eigen keus”

        /   Reply  / 
  2. Forces Nederland

    Ik ben benieuwd of KWF, Astmafonds, Hartstichting en het door Pfizer gesponsorde ‘Partnership Stop met Roken’ straks ook de miljardenschade, die door rookverboden veroorzaakt is, gaan betalen als ze daarvoor een claim aan hun broek krijgen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>