Familie laat je testen, nadat een kind plots overlijdt

Je moet er niet aan denken, maar het komt voor dat kinderen van de ene op de andere minuut en geheel onverwacht doodgaan. Als dit gebeurt, doen familieleden er goed aan zichzelf te laten testen op erfelijke hartafwijkingen. Onderzoek toont namelijk aan dat maar liefst 70 procent van de plotse overlijdens van kinderen tussen de 1 en de 10 jaar, dat de oorzaak blijkt.

Er is een grote kans dat andere familieleden zoals onder andere de broertjes en zusjes de desbetreffende afwijking ook hebben. Bij onverklaard overlijden bij personen tot 40 jaar ligt dit percentage rond de 35.

“Vaak gaat het om behandelbare ziekten, zoals hartritmestoornissen of verdikkingen van de hartspier. Door een goede behandeling kunnen verdere onverwachte overlijdens in de familie voorkomen worden”, meldt erfelijkheidsonderzoeker Nynke Hofman van het AMC.

Volgens Hofman is het enorm ingrijpend om dit mee te maken. De kinderen lijken gezond en zijn ook gezond tot het moment waarop ze plotseling overlijden. Zoiets kan ineens tijdens het spelen gebeuren. Heel triest voor de nabestaanden.

In haar werk heeft Hofman elke dag contact/gesprekken met nabestaanden van mensen, jong en oud, die totaal onverwacht zijn gestorven. De familieleden worden cardiologisch onderzocht. Als blijkt dat ze een afwijking hebben, dan wordt ook hun DNA onderzocht. Afwijkingen die daarin gevonden worden, worden vervolgens ook gezocht in het DNA van hun verdere familie. Zo kunnen andere dragers in de familie gemakkelijk worden opgespoord.

Nynke Hofman promoveert eind januari, onder meer op het onderzoek dat ze deed naar plotse hartdood en erfelijkheid.

Het lijkt ons een uitermate interessant onderzoek. En ken jezelf iemand wiens vader vroeger bijvoorbeeld jong is overleden, zeg voort wat je hier leest. Dan kan die persoon ook al is hij een jaar of 30 zichzelf cardiologisch laten testen. Een mens kan beter teveel weten, dan te weinig!

bron : ANP

Lees ook:Oorzaak gevonden voor plotseling scheuren slagader
Lees ook:Kinderen snel achter elkaar krijgen ongezonder
Lees ook:‘Plotselinge dood tot 45 moet worden onderzocht’
Lees ook:Zelfs familie ontwijkt en beledigt hiv-patiënt
Lees ook:Palliatieve zorg ligt in sommige kringen heel gevoelig

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>