De Nationale Vezelweken stonden onlangs in het teken van het onder de aandacht brengen van de positieve eigenschappen van voedingsvezels. Eet jij genoeg vezels?
Vezels bieden bescherming tegen onder meer hart- en vaatziekten en diabetes en verlagen mogelijk het cholesterolgehalte.
Waar zitten vezels in?
Voedingsvezels haal je vooral uit brood, ontbijtgranen, peulvruchten, groente, fruit, aardappelen en noten.
Een volwassene zou minimaal 30 tot 40 gram voedingsvezels per dag binnen moeten krijgen, zegt het Voedingscentrum. Eet daarom volkorenbrood, volkorenpasta of zilvervliesrijst. Vezelrijke ontbijtgranen zijn ook gezond. Een salade kun je ‘pimpen’ met tomaten, noten, komkommer of paprika. Groente en fruit bevatten ook veel vezels, net zoals peulvruchten als bruine bonen, erwten, kapucijners en linzen. Smakelijk! (:
bron: consumed
Lees ook:Eet jij wel genoeg vezels? Doe de Vezeltest!
Lees ook:Vezels en granen verlagen kans op darmkanker
Lees ook:Meergranenbrood niet gezonder dan volkoren
Lees ook:Vezels eten tegen hartinfarct
Lees ook:Doei rood vlees, welkom vette vis!
Probeer ook eens Honig pasta vezelrijk (smaakt net zo lekker als witte pasta) of Lassie rijst Extra (extra vezels die je niet proef!)