Vezels eten tegen hartinfarct

Mensen die veel voedingsvezels op hun dagelijks menu zetten, verkleinen daarmee niet alleen de kans op verstopping en overgewicht, maar ook een hartinfarct. Dat blijkt uit een nieuwe richtlijn van de Gezondheidsraad.

Vooral vezels uit volkorengraanproducten en fruit lijken te beschermen tegen ziekten aan de kransslagaders van het hart, zoals een hartinfarct. De verklaring wordt onder meer gezocht bij pectine, één van de belangrijkste typen vezels in fruit. Pectine verlaagt de concentratie van het ‘slechte’ LDL-cholesterol in het bloed.

In de ‘Richtlijn voor de vezelconsumptie’ die de Gezondheidsraad afgelopen maart uitbracht, heeft de raad op rij gezet voor welke heilzame effecten vezels nu echt bewijs is. De onderzoekers concluderen dat vezels uit onder meer groente , tarwe en aardappelen van belang zijn bij het voorkómen van darmverstopping.

Ook komt de gezondheidsraad tot de conclusie dat vezelrijke voeding van belang is om overgewicht te voorkomen en dat er vrij sterke aanwijzingen zijn dat volkorengraanproducten beschermen tegen diabetes type 2. Voor de regelmatig opduikende stelling dat vezels beschermen tegen dikkedarmkanker vond de raad geen bewijs.

Bron: Gezondgids Consumentenbond

Lees ook:Vezels beschermen vrouw tegen hartziekte
Lees ook:Vezels en granen verlagen kans op darmkanker
Lees ook:Feel good, eet vezels
Lees ook:Eet jij wel genoeg vezels? Doe de Vezeltest!
Lees ook:Vezels verlagen kans op borstkanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>