‘Ouders moeten gebit kind beter poetsen’

babyTandartsen die ervoor zorgen dat ouders het gebit van hun kinderen goed poetsen, zien het aantal gaatjes met de helft dalen. Investeren in ouders zou misschien nog wel beter zijn dan een zwaarder regime van periodieke controles. Dat blijkt uit promotie-onderzoek van tandarts Erik Vermaire waar Trouw over bericht.

Volgens Vermaire moeten tandartsen en mondhygiënisten minder vertrouwen op de standaard halfjaarlijkse controle en alerter zijn op het poetsgedrag van ouders. Kinderen onder de 10 jaar kunnen hun gebit namelijk nog niet goed genoeg zelf poetsen. De wetenschapper onderzocht 180 kindergebitten van zesjarigen. Bij een deel van de groep werd bij ouders benadrukt veel en goed te poetsen. Uiteindelijk kreeg 1 op de 6 van die kinderen alsnog een gaatje, in tegenstelling tot 1 op de 3 kinderen die alleen preventieve controle en twee fluorbehandelingen kregen.

Lees ook:Gebit van veel peuters dramatisch slecht
Lees ook:‘Kinderen lijden onnodig lang aan kiespijn’
Lees ook:Twee keer per jaar naar de tandarts. Is dat nodig?
Lees ook:Grote zorgen over rotte melkgebitten peuters
Lees ook:Kauwgom als gebitsverzorger

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>