Gebit van veel peuters dramatisch slecht

Belgische tandartsen luiden de alarmklok. Het gebit van veel peuters en kleuters verkeert in een bar slechte staat. Bijna eenderde van de kinderen onder de 5 jaar heeft tandbederf. Vergeleken met 10 jaar geleden moeten er tot 10 keer meer peuters onder narcose om gaatjes in hun melktanden te laten vullen. Ouders lijken zich nergens van bewust te zijn.

Tandheelkundige Dominique Declerck uit Leuven ziet soms 2- of 3-jarigen die meer dan 10 gaatjes in hun mond hebben. Ouders lijken niet door te hebben hoe slecht ze voor het gebit van hun peuters zorgen. ‘Wanneer we de wachtkamer instappen, zien we jonge kinderen aan een zuigfles vol cola zuigen’ , aldus Declerck in Het Laatste Nieuws.

De problemen bij onze zuiderburen zijn inmiddels zo groot dat de meeste Vlaamse ziekenhuizen hebben van 3 maanden en langer voor kinderen met gaatjes. Vaak zijn er zoveel tanden aangetast dat de kinderen alleen onder narcose behandeld kunnen worden. Anders zouden ze wel 15 keer terug moeten naar de tandarts.

Volgens de tandartsen is het zelfs bij peuters tegenwoordig al normaal om te boren, vullen en zelfs ontzenuwen.

Hoewel het tandbederf globaal is gedaald, is er een kleine groep kinderen waarbij de staat van het gebit alleen maar slechter wordt. Grote boosdoeners zijn te veel snoepen in combinatie met het slecht poetsen van de tanden.

‘We leven in een kartonnetjescultuur’, aldus Declerck. ‘Kinderen drinken de hele dag gesuikerde melk, appelsap en fruitsap. De vele gaatjes zijn daar een rechtstreeks gevolg van.’ Ook zouden veel ouders pas vanaf de kleuterschool beginnen met poetsen en dat is veel te laat.

Lees ook:Kauwgom als gebitsverzorger
Lees ook:Grote zorgen over rotte melkgebitten peuters
Lees ook:‘Ouders moeten gebit kind beter poetsen’
Lees ook:‘Slecht tandenpoetsen vergroot kans op dementie’
Lees ook:Nederlander zorgt slecht voor zijn gebit

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Gebit van veel peuters dramatisch slecht

  1. Tanden bleken

    Ik heb wel eens een tandenbleek set besteld om zelf thuis tanden te bleken. Het is niet duur en werkt met gel en een bitje dat dmv uv licht op de gel de tanden witter maakt. Net als bij de tandarts maar velen malen goedkoper en ook veilig.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>