Longfonds realiseert baanbrekende studies om kapotte longen te repareren

LongfondsNederlandse topwetenschappers gaan baanbrekend onderzoek doen naar het herstel van beschadigd longweefsel. Het Longfonds (voorheen Astma Fonds) zal 1,2 miljoen euro uittrekken voor twee studies naar het repareren van beschadigde longen. Een doel dat vijf jaar geleden wetenschappelijk nog onhaalbaar leek, komt daarmee dichterbij.

Afgelopen week ontvingen vier consortia van kennisinstellingen de toezegging dat het Longfonds wil investeren in hun studies. Twee daarvan onderzoeken het herstel van longweefsel. “En dat is hard nodig”, zegt Michael Rutgers, directeur van het Longfonds. “Bij een longziekte als COPD of longfibrose is het longweefsel onherstelbaar beschadigd. Honderdduizenden Nederlanders leven elke dag met de gevolgen van deze ongeneeslijke longziekten.”

Longherstel

De twee onderzoeken op het gebied van longweefselherstel volgen ieder een andere route.
Dr. André Poot van de Universiteit Twente en zijn team werken aan een long-op-een-chip. Door een minuscuul stukje long op een realistische manier na te bouwen op een chip kunnen behandelingsmethoden sneller en beter ontwikkeld worden. Wellicht kan de techniek in de toekomst ook leiden tot een stukje longweefsel uit lichaamseigen cellen dat getransplanteerd kan worden bij beschadigd longweefsel. Poot werkt samen met het Leids Universitair Medisch Centrum en het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam.

Dr. Reinoud Gosens van de Rijksuniversiteit Groningen en zijn team richten zich op de ‘WNT signaalroute’. Dat is een proces dat onder andere zorgt voor longontwikkeling in de baarmoeder en voor herstel na een longontsteking. Dit blijkt bij COPD patiënten niet goed meer te werken, waardoor de schade in hun longen niet herstelt. De onderzoekers willen dit proces reactiveren, zodat schade in longen toch herstelt. Gosens werkt samen met het Leids Universitair Medisch Centrum en Helmholtz Zentrum München.

Ontstaan van astma

Naast de twee onderzoeken naar herstel van longweefsel, selecteerde het Longfonds nog twee studies die het met een stevig budget van 1,6 miljoen euro wil ondersteunen. Deze richten zich op het ontstaan en de preventie van astma.

Prof. Dr. Gerard Koppelman van het Universitair Medisch Centrum Groningen richt zich met zijn onderzoek op de omgevingsfactoren die invloed hebben op het ontstaan van astma. Dit gebeurt per levensfase, van baby, peuters tot schoolgaande kinderen en pubers, met als doel straks ook per levensfase specifieke preventie adviezen te kunnen geven. Koppelman werkt hierbij samen met de Universiteit Utrecht en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Dr. Martijn Nawijn van het Universitair Medisch Centrum Groningen richt zich in zijn onderzoek op het ontstaan van astma bij jonge kinderen. Zij onderzoeken hoe het komt dat door virale luchtweginfecties en allergische prikkels in gevoelige kinderen astma ontstaat, terwijl dit in andere kinderen niet gebeurt. Want als bekend is hoe astma precies ontstaat, kan pas een behandeling ontwikkeld worden die astma kan genezen. Nawijn werkt samen met de Universiteit Utrecht, het Vlaams Instituut van Biotechnologie en de Universiteit Gent.

Stimulans

In totaal wil het Longfonds in de vier onderzoeken bijna drie miljoen euro investeren. Voorwaarde is dat de kennisinstellingen nauw samenwerken. “Met slagkracht en focus komt wetenschappelijk onderzoek sneller tot resultaten waar mensen met een longziekte bij gebaat zijn”, zegt Rutgers. De vier onderzoeken zijn geselecteerd door de Wetenschappelijke Advies Commissie, waarin wetenschappers, zorgverleners én mensen met een longziekte zijn vertegenwoordigd.

Longfonds

Het Longfonds (voorheen Astma Fonds) strijdt voor mensen met een longziekte en wil gezonde longen gezond houden. Want gezonde longen zijn van levensbelang. In Nederland zijn ruim een miljoen mensen met een longziekte, zoals astma, COPD of een zeldzame longziekte.

Lees ook:We houden al 500.000 seconden ons adem in voor longonderzoek
Lees ook:‘Longen moeten gerepareerd worden’
Lees ook:‘Elk type astma verdient eigen behandeling’
Lees ook:Vuile lucht kan astma veroorzaken
Lees ook:BN’ers met knalrode hoofden dagen jou uit #ademin

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>