Vuile lucht kan astma veroorzaken

Luchtvervuiling door uitlaatgassen kan astma veroorzaken bij kinderen. Dat blijkt uit onderzoek van het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) van de Universiteit Utrecht. De onderzoekers volgden een groep van ruim 3800 kinderen van voor hun geboorte tot hun achtste.

Tot dusver was alleen bekend dat luchtvervuiling bestaande astmatische klachten kan verergeren, maar nu is er voor het eerst een verband gevonden tussen blootstelling van kinderen aan vervuilde lucht en het ontstaan van astma.

Hoe dichter je bij een drukke weg woont, des te groter het risico op astma, concluderen de onderzoekers. Ongeveer 1 op de 6 van de kinderen ontwikkelt astma tijdens de eerste acht levensjaren. De kinderen uit het onderzoek die het meest werden blootgesteld hadden 30% meer kans op het ontwikkelen van astma.

Volgens Michael Rutgers, directeur van het Astma Fonds, tonen de uitkomsten van het onderzoek aan dat de lucht in Nederland vies en ongezond voor je longen is. ‘Elk jaar sterven in Nederland vele duizenden mensen vroegtijdig aan de gevolgen van luchtvervuiling, en mensen met een longziekte lopen als eerste dat risico, met jaarlijks 1.000 sterfgevallen’, zei hij in dagblad Sp!ts.

Lees ook:60.000 kinderen dagelijks blootgesteld aan fijnstof
Lees ook:Antibiotica + zwangerschap verhoogt kans op astma
Lees ook:Minder astma door bananen en appelsap
Lees ook:Overgewicht veroorzaakt astma
Lees ook:Astma Fonds één van de beste goede doelen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>