60.000 kinderen dagelijks blootgesteld aan fijnstof

Ruim 60.000 kinderen in Nederland worden dagelijks blootgesteld aan grote hoeveelheden fijnstof. Zij zitten op een school die op minder dan 300 meter van een snelweg of minder dan 50 meter van een provinciale weg ligt. Het Astma Fonds roept de politiek op om geen nieuwe basisscholen meer naast een snelweg te bouwen.

School moet een gezonde plek zijn, niet een plek waar kinderen ziek worden, stelt het Astma Fonds. Vanmiddag biedt directeur Michael Rutgers van het Astma Fonds een petitie aan de Tweede Kamer aan waarin het fonds pleit voor een afstand van minimaal 300 meter tussen een school en een snelweg.

Gemeenten krijgen al het advies van RIVM, GGD en Gezondheidsraad om ruime afstand te bewaren tussen school en snelweg. ‘Maar zij kunnen dat advies negeren en zo een loopje nemen met de gezondheid van schoolkinderen’, zegt Rutgers. ‘De huidige regels geven daarvoor de ruimte.’ Het Astma Fonds wil die achterdeur sluiten.

Fijn stof, hoe weinig ook, maakt mensen in Nederland ziek, daar is de wetenschap wel uit. Fijn stof komt uit uitlaten en schoorsteenpijpen (roet, zware metalen). ‘Het belandt in ieders longen, simpelweg door adem te halen’, zegt Rutgers.

‘De kleinste deeltjes dringen diep door in de longen. Longpatiënten merken dat als eerste.’ Onder hen leidde vuile lucht in 2008 tot ruim duizend spoedopnames en bijna 700 sterfgevallen. Ook mensen met bijvoorbeeld hart- en vaatziekten belanden door fijn stof in het ziekenhuis of erger.

Van de ruim 9.000 basisscholen in Nederland lagen er in 2007 maar liefst 275 bij een snelweg en 72 te dicht bij een provinciale weg. Rutgers: ‘Mensen in Nederland moeten niet ziek worden door het inademen van fijn stof. Zeker schoolkinderen niet: hun longen zijn nog in ontwikkeling en extra gevoelig voor risico’s; hun longen moeten nog een heel leven mee.’

Bron: Astma Fonds

Lees ook:Vuile lucht kan astma veroorzaken
Lees ook:Astma Fonds maakt zich zorgen om situatie VUmc
Lees ook:Astma Fonds één van de beste goede doelen
Lees ook:Kinderen die aan snelweg wonen hebben meer longaandoeningen
Lees ook:Meeroken kan COPD opleveren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>