Noten en pinda’s verlengen je leven

nootjes

Personen die minstens 10 gram noten of pinda’s per dag eten hebben een lager risico om te sterven aan diverse doodsoorzaken dan mensen die dit niet doen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht wat is uitgevoerd onder ruim 120.000 Nederlandse mannen en vrouwen van 55-69 jaar. Dat is goed nieuws he!

De sterfteverlaging was het sterkst voor luchtwegenaandoeningen, ziekten van het zenuwstelsel en diabetes, gevolgd door kanker en hart- en vaatziekten. Het verband is bij mannen en vrouwen even sterk, volgens de onderzoekers.

Pindakaas werkt niet

Pinda’s en noten bevatten allebei bepaalde voedingsstoffen, zoals onverzadigde vetzuren, diverse vitamines, vezels, antioxidanten en andere bioactieve stoffen, die mogelijk kunnen bijdragen aan de verlaging van de sterfte. In tegenstelling tot pinda’s werd geen verband gevonden tussen sterfte en consumptie van pindakaas. Dat komt vermoedelijk door de nadelige gezondheidseffecten van zout en transvetzuren in het broodbeleg.

De onderzoekers hielden het eetgedrag en de sterfte onder de deelnemers (ruim 58.000 mannen en 62.000 vrouwen) sinds 1986 bij. De resultaten van het Maastrichtse onderzoek zijn gepubliceerd in het toonaangevende International Journal of Epidemiology.

Ik zou zeggen: doe er je voordeel mee en sla een lading noten in!! Of pinda’s :-)

Lees ook:‘Pinda’s goed voor je hart’
Lees ook:Pinda’s verkleinen de kans op een hartaanval
Lees ook:Soja heeft positief effect op borstkanker
Lees ook:Onderzoek onthult ware gelaat pindakaas
Lees ook:Regeltjes rond de zwangerschap

1 Reacties // Reageer

One thought on “Noten en pinda’s verlengen je leven

  1. dekker

    goede vetten hebben we nodig.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>