Hoogervorst wil dotterbehandeling vrijgeven

Minister Hoogervorst overweegt – tegen het advies van de gezondheidsraad in – om de vergunningsplicht voor een dotterbehandeling op te heffen. Dit schrijft de website van medisch Contact. De Gezondheidsraad geeft de voorkeur aan het regionaal organiseren van dotterbehandelingen in volwaardige hartcentra met een vergunning. De bestaande centra met een vergunning zouden volgens de raad de verwachte groei kunnen opvangen.

De Gezondheidsraad had in een recent advies aangegeven dat een volwaardig hartcentrum op zijn minst 800 dotterbehandelingen per jaar moet doen, wil het de kwaliteit kunnen waarborgen. De raad stelde bovendien dat er sprake moet zijn van een cardiochirugisch vangnet, liefst aanwezig in het centrum zelf. De Gezondheidsraad stelt daarom voor om niet langer te experimenteren met dottercentra waar geen cardiochirurgische achtervang beschikbaar is.

Hoogervorst denkt niet dat de bestaande centra met vergunning aan de vraag kunnen voldoen. Hij rekent volgens Medisch Contact 28.000 dotterbehandelingen per jaar. Bij een minimum van 800 ingrepen per centrum zijn er 35 centra nodig, terwijl er op dit moment 19 centra een vergunning hebben. Hoogevorst ziet hierin ruimte voor deregulering, aldus Medisch Contact.

Bron: zibb.nl

Lees ook:‘Advies Gezondheidsraad over dotteren was gekleurd’
Lees ook:Kinderhartcentrum Utrecht mag toch open blijven
Lees ook:Griepremmers zijn niet voor iedereen oke
Lees ook:Gezondheidsraad: nazorg bij kanker moet beter
Lees ook:‘Eén centrum voor protonentherapie is genoeg’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>