Kinderhartcentrum Utrecht mag toch open blijven

Het Universitair Medisch Centrum in Utrecht krijgt zijn zin. Het mag toch patiëntjes met een aangeboren hartafwijking blijven behandelen. Dat heeft minister Klink van Volksgezondheid laten weten.

Klink maakte eerder bekend dat hij het Erasmus MC in Rotterdam, het UMC Groningen en het LUMC (Leiden) een tijdelijke vergunning geeft (tot eind 2011) om kinderen met een aangeboren hartafwijking te behandelen.

Drie andere kinderhartcentra in Nijmegen, Utrecht en Amsterdam kregen te horen dat ze hun activiteiten moeten afbouwen en uiteindelijk moeten sluiten.

Alleen dan kan er volgens de Commissie Kinderhartinterventies zorg van goede kwaliteit worden verleend.  Volgens die commissie moet een centrum zeker 350 operaties per jaar uitvoeren om aan de minimale kwaliteitseisen te voldoen en om die norm te kunnen halen moest een aantal centra de deuren sluiten.

Klink is op zijn eerdere besluit teruggekomen, omdat het UMC St. Radboud heeft besloten om alle cardiochirurgische ingrepen en catheterinterventies bij patiënten met aangeboren hartafwijkingen te laten behandelen in het UMC Utrecht.

Daarnaast verwacht Utrecht de komende jaren ook een groter aantal volwassen patiënten met aangeboren hartafwijkingen te gaan behandelen.

Daarmee zou het Utrechtste kinderhartcentrum aan voldoende ingrepen komen om aan de kwaliteitsnorm te voldoen.

Klink blijft echter wel bij zijn standpunt dat hij uiteindelijk 3 centra over wil houden. Dat betekent dat hij eind 2011 op basis van de kwaliteitscriteria en prestatiegegevens van de 4 centra zal bepalen welke 3 centra structureel in aanmerking komen voor een vergunning.

Bron: UMC Utrecht

Lees ook:Drie centra voor kinderhartchirurgie moeten de deuren sluiten
Lees ook:Hoogervorst wil dotterbehandeling vrijgeven
Lees ook:Vier UMC’s mogen protonentherapie aanbieden
Lees ook:Hartklepoperatie toch in 11 ziekenhuizen
Lees ook:Cardiologen stellen kwaliteitsnormen hartoperaties op

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Kinderhartcentrum Utrecht mag toch open blijven

  1. Michel

    misschien moet die eend van een klink eerst eens zorgen dat de andere ziekenhuizen GENOEG RUIMTE hebben om al die extra patienten te kunnen handelen ? het Spohia MC in rotterdam zit NU AL TE VOL op de IC !!!!

      /   Reply  / 
  2. Christel

    ik geloof dat dit een hele andere kwestie is!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>