Hartcentra moeten sterfte voortaan per kwartaal melden


De Nederlandse hartcentra moeten sterftegevallen onder hun patiënten voortaan per kwartaal melden. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft dat deze week bekendgemaakt. De maatregel gaat in januari in.

Als ziekenhuizen bezwaar hebben tegen de nieuwe registratieverplichting, moeten ze dat zo snel mogelijk melden. De inspectie zal de ziekenhuizen dan komend najaar uitgebreid controleren op de kwaliteit van hun werk.

De IGZ voert de maatregel in nadat afgelopen winter bekend werd dat de afdeling hartchirurgie van het UMC St Radboud in Nijmegen meer patiënten stierven dan elders. Nader onderzoek wees uit dat er al lange tijd van alles mis was op de afdeling. De inspectie hoopt met de nieuwe aanpak te voorkomen dat soortgelijke problemen zich opnieuw kunnen voordoen.

De inspectie wil in de toekomst ook andere medische behandelingen met een hoog risico op overlijden gaan controleren. De organisatie denkt daarbij aan behandelingen op de intensive care en kankercentra.

Bron: pharma.nl

Lees ook:Ziekenhuizen verzwijgen informatie over missers
Lees ook:Mager zesje voor spoedeisende hulp in ziekenhuizen
Lees ook:Rumoer om kleine IC’s ziekenhuizen
Lees ook:Bacterie in ziekenhuis Roermond
Lees ook:Friese huisarts per direct uit zijn functie gezet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>