Pijnstiller Diclofenac blijkt gevaarlijk

Een grootschalig onderzoek naar studies over pijnstillers heeft uitgewezen dat een veel voorgeschreven pil, Diclofenac, in normale doses de kans op hartproblemen met 40 procent vergroot. Het onderzoek, gisteren gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association, analyseert de resultaten van 23 klinische onderzoeken met in totaal 1,6 miljoen mensen. De onderzoeken betreffen allemaal pijnstillende en ontstekingsremmende medicijnen.

Als een van de oudere, maar vooral in Europa zeer gangbare pijnstiller kent Diclofenac de zwaarste bijwerkingen van alle medicijnen in zijn groep. Diclofenac, ook bekend onder merknamen als Voltaren, Cataflam, Solaraze en Arthrotec, blijkt zelfs bij normaal gebruik de kans op cardiovasculaire problemen met 40 procent te vergroten.

‘De resultaten wekken ernstige twijfel aan de veiligheid van diclofenac’, schrijven de onderzoekers van de Australische universiteit van Newcastle. In een commentaar bij het onderzoek raadt David Graham, een Amerikaanse expert op het gebied van veiligheid van medicijnen, Europese gebruikers aan om over te stappen op naproxen, dat volgens het onderzoek niet schadelijk is voor het hart.

Bron: gezonderworden.nl

Lees ook:Pijnstillers verdubbelen risico op hartinfarct
Lees ook:Nieuwe studie: ontstekingsremmer Celebrex is veilig
Lees ook:NSAID’s bij goed gebruik niet schadelijk
Lees ook:Cholesterolverlagers voorkomen hartaanval
Lees ook:Kankermedicijn vergroot kans op overlijden

1 Reacties // Reageer

One thought on “Pijnstiller Diclofenac blijkt gevaarlijk

  1. wil wycisk

    Hier heb ik ervaring mee.
    Mijn huisarts schreef mij “Diclofenacnatrium Sandoz 50″ voor.(3x daags) De reden was een gekneusde rib. Na een week werd ik om 3 uur in de morgen zwaar transpirerend wakker met een enorme pijn op de borst.Metname het borstbeen en linkerschouder en linker schouderblad. De pijn van de gekneusde rib was al enkele dagen verdwenen. Om 8.00 uur voorzichtig uit bed gekropen en weer een pil genomen. De pijn was nog steeds aanwezig.
    Na het (her)lezen van de bijsluiter besloot ik om geen dosering meer te gebruiken, de rib aan de rechterkant deed geen pijn meer.Ik had nog 8 doseringen over.
    Heb de hele dag rustig op de bank gelegen en niets ondernomen in de overtuiging dat dit middel deze pijn op de borst had veroorzaakt.
    De volgende nacht herhaalde dit zich weer. Alleen was de pijn nog erger. Om 8 uur met 6 paracetamol nog dezelfde klachten naar de huisarts gestrompeld.
    Deze heeft bloedmonsters laten nemen. Om 16.00 belde hij op dat ik met spoed moest worden opgenomen. Ambulance kwam inderdaad met veel kabaal en ik werd in het Ruwaard van Putten ziekenhuis (Spijkenisse) opgenomen. Men constateerde een hartbeschadiging, dus had ik een of meerdere infarcten opgelopen.
    Na een hartkatheterisatie bleek er nergens een vernauwing te vinden.
    Ik ben geen arts, maar voor mijn gevoel heeft Diclofenac hier een dikke vinger in de pap gehad.

    Wil Wycisk, Hoogvliet.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>