Pijnstillers verdubbelen risico op hartinfarct

Niet alleen Vioxx, maar ook andere pijnstillers zouden het risico op een hartinfarct verdubbelen. Dat zeggen Deense artsen. Vooral het middel Diclofenac ligt onder vuur.

Eind 2004 werd de pijnstiller Vioxx wereldwijd van de markt gehaald toen bleek dat het middel een verhoogde kans op hartinfarcten en beroertes gaf.

Maar volgens Deense hartspecialisten gaan ook de relatief veilige gewaande ontstekingsremmers als Diclofenac en ibuprofen niet vrijuit. Zijn analyseerden de medische dossiers van meer dan een miljoen Denen tussen 1997 en 2005.

Daaruit blijkt dat bij gezonde mensen het risico op hartinfarcten bijna 100% steeg na het nemen van de pijnstiller Diclofenac. Uit een artikel van dokter Christian Torp-Pedersen in vaktijdschrift ‘Clinical Pharmacology & Therapeutics’ blijkt dat een vijfde van de Denen dit medicijn gebruikt tegen allerhande kwaaltjes.

De Deense dienst voor Gezondheidstoezicht verklaarde dat ze de resultaten van het onderzoek “zeer ernstig” neemt.

Ook in eerdere onderzoeken in andere landen zou een vergroot risico op infarcten door zogeheten non-steroïde anti-inflammatory drugs (NSAID) vastgesteld. Tot deze groep ontstekingsremmende pijnstillers behoren naast Diclofenac ook het vaak gebruikte ibuprofen en de coxibs, waartoe Vioxx behoort.

Bron: hln.be

Lees ook:Nieuwe studie: ontstekingsremmer Celebrex is veilig
Lees ook:Pas op met ontstekingsremmers
Lees ook:‘Patiënten lopen onnodige risico’s bij gebruik pijnstillers’
Lees ook:Pijnstiller Diclofenac blijkt gevaarlijk
Lees ook:Nederlanders gaan te makkelijk om met pijnstillers

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>