Soja leidt tot opmerkelijke verbetering bij metabool syndroom

Sojaconsumptie heeft een gunstig effect op het bloedlipidenprofiel en de insulineresistentie. Dit blijkt uit een Iranees-Amerikaans klinisch onderzoek bij postmenopauzale vrouwen die lijden aan het metabool syndroom. De studie is gepubliceerd in het toonaangevende American Journal of Clinical Nutrition.

Het metabool syndroom, ook wel insulineresistentie syndroom of syndroom X genoemd, kenmerkt zich door een combinatie van obesitas, insulineresistentie, hoge bloeddruk en verstoorde bloedlipiden. Het is vaak een voorbode van cardiovasculaire aandoeningen en diabetes type 2. In Nederland lijdt naar schatting een kwart van de 55-plussers aan het metabool syndroom.

Aan het onderzoek van de Harvard School of Public Health en de Universiteit van Teheran deden 42 postmenopauzale Iraanse vrouwen met het metabool syndroom mee. In de studie stond het DASH-dieet (dietary approaches to stop hypertension) centraal, een bloeddrukverlagend dieet rijk aan groenten, fruit, volkoren producten en magere zuivelproducten.

De vrouwen in deze studie dienden 24 weken het DASH-dieet te volgen: acht weken het standaard dieet (met één portie rood vlees per dag), acht weken het dieet in combinatie met soja-eiwit (30 gram per dag i.p.v. de portie rood vlees) en tenslotte acht weken in combinatie met sojanoten (geweekte en gebakken sojabonen – 30 gram per dag). Tussen de verschillende dieetcombinaties was steeds een washout periode (4 weken) met een gebruikelijk dieet voorzien.

Vervanging van vlees door soja bleek te leiden tot opmerkelijke verbeteringen van verschillende parameters van het metabool syndroom. In vergelijking met het DASH-dieet met vlees, bleek het DASH-dieet in combinatie met soja gepaard te gaan een significante verbetering van het onder controle houden van de bloedsuikerspiegels.

Ook de insulineresistentie verbeterde, wat de kans op het ontwikkelen van diabetes vermindert. Bovendien stelden de onderzoekers significant lagere gehaltes aan totaalcholesterol en LDL-cholesterol vast.

 

 

Lees ook:Rood vlees verhoogt risico op diabetes type 2
Lees ook:Handje noten goed voor de lijn
Lees ook:Isoflavonen uit soja verbeteren stemming en mentale prestaties
Lees ook:Is Dr. Frank dieet wel goed voor je cholesterol?
Lees ook:‘Rood vlees verhoogt sterfterisico’

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Soja leidt tot opmerkelijke verbetering bij metabool syndroom

  1. Claire

    Hebben jullie het nieuwe drankje Adez al ontdekt? Soja-fruitdrank. Maar dan wél lekker! Is sinds kort te koop in NL, in de meeste supermarkten. Aanrader! Meer informatie op de website http://www.adez.com/nl

      /   Reply  / 
  2. puck bramlage

    ik heb de sojadrank mango/abrikoos gekocht. t.h.t. 22-06-2007 emb.no.45273.
    het smaakte de eerste dag lekker, werd in de koelkast bewaard en de tweede ochtend zaten er vieze klonten in. er is gewoon mee geschud voor gebruik, zoals aangegeven. in de koelkast bewaard. wat was er mis mee?
    ik heb geprobeerd de klonten er uit te zeven, maar dat lukte niet en het was niet eens uit het karton te krijgen.
    dus heb ik het weg moeten gooien. dure grap.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>