‘Rood vlees verhoogt sterfterisico’

Rood vlees en vleeswaren verhogen de kans op overlijden aan kanker en hart- en vaatziekten. Dat concluderen wetenschappers van de Amerikaanse Harvard University op basis van twee grote, langlopende studies, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het medische tijdschrift Archives of Internal Medicine.

Wie dagelijks 85 gram rood vlees eet – daar wordt al het vlees onder verstaan behalve kip, kalkoen en ander gevogelte – verhoogt zijn algehele sterfterisico  met 13%, het risico op een dodelijke hart- of vaatziekte met 18 procent en van sterfte aan kanker met 10%.

Het dagelijks eten van vleeswaren en worst is nog schadelijker. Daardoor stijgt het algehele sterfterisico met 20%, voor een dodelijke hart- of vaatziekte met 21% en voor sterfte aan kanker met 16%. Spek en hotdogs zijn het ongezondst.

De bevinding dat rood vlees negatieve effecten op de gezondheid heeft, zijn niet nieuw. Eerder groot Europees onderzoek (de EPIC-studie) wees al uit dat rood vlees en vleeswaren het risico op dikke darmkanker verhogen. Mede naar aanleiding daarvan luidt het advies tegenwoordig om maximaal 500 gram rood vlees per week te nuttigen.

Dat rood vlees nog schadelijker is voor de gezondheid dan gedacht, komt mogelijk door het verzadigd vet of zout in het vlees. Vooral vleeswaren bevatten veel zout, wat de kans op hart- en vaatziekten vergroot.

Je kunt het sterfterisico echter ook omlaag brengen door rood vlees te vervangen door vis, kip, noten, groente, granen of vetarme melk. Het sterfterisico daalt daardoor met 7 tot 19%. Wie worst en vleeswaren de deur uit doet, kan zelfs nog meer gezondheidswinst behalen.

In de ene studie werden ruim 37.000 Amerikaanse mannelijke gezondheidswerkers gevolgd in de periode 1986-2008. De andere studie bestudeerde de gezondheid van ruim 83.000 verpleegsters tussen 1980-2008.

Bron: Reformatorisch Dagblad

Lees ook:Rood vlees verhoogt risico op diabetes type 2
Lees ook:Hollandse vinding maakt eten veel minder zout
Lees ook:8 tips om de kans op kanker te verkleinen
Lees ook:10 tips om de kans op kanker te verkleinen
Lees ook:Bacon kan 40% minder zout

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>