Minder zout in de groente

We eten met z’n allen veel te veel zout.  Gemiddeld zo’n 9 à 10 gram per dag, terwijl volgens de Gezondheidsraad 6 gram per dag de streefnorm zou moeten zijn om problemen met onze gezondheid – bijvoorbeeld hoge bloeddruk – te voorkomen. Nu kunnen we dat niet alleen. We hebben de hulp van levensmiddelenfabrikanten nodig. Hoewel het langzaam gaat zijn er steeds meer bedrijven die goed initiatieven ontplooien.

Zo kondigde Unilever begin dit jaar al aan de hoeveelheid zout in zijn soepen en sauzen fors te verlagen. En nu komt ook HAK met goed nieuws.

HAK heeft met ingang van de zomeroogst 2009 het zoutgehalte in groenten en peulvruchten met minimaal 25% verlaagd. En dat zónder zoutvervangers te gebruiken.

Volgens HAK bevatten de groenten in pot, blik en uit de diepvries nu minder zout dan we zelf gemiddeld toevoegen bij het koken van groenten.

Zo’n driekwart van het zout dat we dagelijks binnenkrijgen komt uit kant-en-klaar maaltijden, brood, kaas, soep en vleeswaren. Dat wordt dus door de fabrikant toegevoegd.

Vandaar dat de overheid en de Consumentenbond fabrikanten al jaren oproepen om de hoeveelheid zout in hun producten geleidelijk te verlagen zodat de consument kan wennen aan minder zoute voeding.

Recent onderzoek heeft echter uitgewezen dat maar weinig fabrikanten hier gehoor aangeven. De afgelopen 2 jaar is de hoeveelheid zout in veel dagelijkse producten niet of nauwelijks verlaagd.

Voor meer informatie kun je terecht op de site minderzoutpuresmaak

Lees ook:Unilever geeft goede voorbeeld met zoutverlaging
Lees ook:Brood wordt opnieuw minder zout
Lees ook:Weer minder zout in brood
Lees ook:Brood per 1 januari minder zout
Lees ook:‘Jaarlijks 5000 doden door te veel keukenzout’

1 Reacties // Reageer

One thought on “Minder zout in de groente

  1. koolhydraten dieet

    Inderdaad wordt in de kant en klare maaltijden en ingeblikte groente veel te veel zout toegevoegd.Bijna overal zit zout in. Ik zal blij zijn als de fabrikanten het zoutgehalte gaan verminderen. We krijgen nu veel te veel zout binnen. Daarom kunnen we beter verse groente nemen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>