Snel werkende schildklier kan acute hartdood veroorzaken

Mensen die geneesmiddelen gebruiken tegen een te snel werkende schildklier hebben een driemaal grotere kans op acute hartdood. Alhoewel dit kan liggen aan de geneesmiddelen, lijkt het waarschijnlijker dat de snel werkende schildklier hiervan de oorzaak is.

Tot die schokkende conclusie komt Charlotte van Noord, arts-onderzoeker van het Erasmus MC, in haar promotieonderzoek naar het effect van geneesmiddelen en hormonen op het ontstaan van acute hartdood.  

Jaarlijks worden in Nederland circa 16.000 mensen getroffen door een plotseling hartstilstand met dodelijke afloop. In 2 onafhankelijke studies toonde Van Noord aan dat het gebruik van schildklierremmende geneesmiddelen een driemaal verhoogd risico geeft op acute hartdood.

Het vermoeden bestond de acute dood werd veroorzaakt door de schildklier remmende geneesmiddelen. Maar volgens Van Noord is het waarschijnlijker dat de te snelle schildklier zelf de hartproblemen veroorzaakt.

Zij komt tot deze conclusie omdat de patiënten die waren behandeld met schildklierremmende geneesmiddelen vlak voor hun overlijden aan acute hartdood toch nog afwijkende schildklierhormoon waarden in hun bloed hadden. Bovendien overleden deze patiënten nog maar kort nadat zij waren gestart met schildklierremmende geneesmiddelen.

Van Noord: ‘Het lijkt onwaarschijnlijk dat de geneesmiddelen in die korte tijd een effect op het hartritme hebben. De resultaten uit het onderzoek lijken er dan ook op te wijzen dat een te snel werkende schildklier zelf een risicofactor is voor het ontstaan van acute hartdood.’

Een te snel werkende schildklier is een vaak voorkomende ziekte bij ouderen. Het treedt op bij 1 tot 6 op de honderd ouderen. De ziekte ontstaat als gevolg van een te grote hoeveelheid schildklierhormoon in het bloed.

Daardoor wordt de stofwisseling aangespoord, wat zich bijvoorbeeld uit in het gauw warm hebben, een gejaagde indruk maken en een snelle hartslag.

Bron: Erasmus MC

Lees ook:Moeders schildklier beïnvloedt rekenvermogen
Lees ook:‘Pas op voor gevaarlijke dieetpleister’
Lees ook:Hoop voor betere behandeling acute leukemie
Lees ook:Erfelijke oorzaak hartfalen ontdekt
Lees ook:Simpel actieplan helpt bij COPD

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>