Kleine mensen hebben meer kans op hartaanval

Mannen die kleiner zijn dan 1,65 meter en vrouwen die kleiner zijn dan 1,53 meter hebben meer kans op hart- en vaatziekten dan langere mensen. Dat blijkt uit Fins onderzoek.

De Finse onderzoekers bekeken de gegevens van 52 onderzoeken waar in totaal 3 miljoen mensen aan meededen. Daaruit bleek dat kleine mensen 1,5 keer zo veel kans hebben om aan hart- en vaatziekten te overlijden dan langere mensen.

Kleine mannen hebben 37% meer kans om vroegtijdig aan een hartkwaal ter overlijden dan mannen langer dan 1,78 meter. Bij kleine vrouwen ligt het risico 55% hoger dan bij seksegenoten van 1,68 meter of langer.

Waarschijnlijk heeft dat te maken met de adres van kleine mensen die smaller zijn en daardoor sneller verstoppen. Maar de onderzoekers sluiten niet uit dat ook andere factoren een rol spelen, zoals de sociale achtergrond. Zo staat een armere achtergrond in verband met een tragere groei bij kinderen.

Overigens hoeven kleine mensen niet in paniek te raken. Lengte is slechts 1 mogelijke factor, andere belangrijke risicofactoren voor hart- en vaatziekten zijn roken, drinken, te weinig beweging en overgewicht.

Bron: nu.nl

Lees ook:Steek jezelf in het rood op Dress Red Day!
Lees ook:Kanker bij mannen doodsoorzaak nummer 1
Lees ook:China waarschuwt voor beenverlengende operaties
Lees ook:Vrouwen overlijden vaker aan hart- en vaatziekten
Lees ook:Optimistische vrouw leeft langer

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>