Calciumtabletten mogelijk slecht voor het hart

Vrouwen die calciumtabletten slikken om botontkalking te voorkomen, zetten daarmee mogelijk de gezondheid van hun hart op het spel. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Auckland in Nieuw Zeeland.

Binnen de medische wereld bestaat er niet echt consensus over het voorschrijven van calciumtabletten. ‘Onze aanbeveling is om het gebruik van calciumtabletten kritisch onder loep te nemen, omdat de resultaten in dit onderzoek suggereren dat ze mogelijk meer kwaad dan goed doen’, zegt hoofdonderzoeker Dr. Ian Reid.

In de studie werden ruim 16.000 vrouwen gevolgd die voorheen nog geen calcium slikten. De vrouwen die uitverkoren waren om calciumtabletten met vitamine D te slikken, hadden 13 tot 22% meer kans op hart- en vaatproblemen, vooral hartaanvallen. Bij vrouwen in de controlegroep veranderde het risico niet.’

De zaak tegen calcium werd sterker toen de onderzoekers de data van 13 andere, ongepubliceerde onderzoeken toevoegden; in totaal bijna 30.000 vrouwen. Nu was het risico verhoogd met 25 tot 30% voor een hartaanval en 15 tot 20% voor een beroerte.

De onderzoekers denken dat calcium mogelijk de aderen stugger maakt, maar andere experts denken weer van niet.

Vrouwen die calcium slikken voor stevigere botten, moeten zich door deze resultaten niet later weerhouden, meent Dr. Susan V. Bukata van de Universitity of Rochester Medical Center. ‘De studie geeft niet genoeg informatie om een definitieve conclusie te kunnen trekken.’ Het het opstapelende bewijs is voor haar wel voldoende om haar patiënten te adviseren om calcium zoveel mogelijk uit voeding te halen.

Dat vindt ook hoofdonderzoeker Reid: ‘Misschien is het het veiligst om mensen te adviseren om hun calciumopname zoveel mogelijk uit voeding te halen en niet uit supplementen, omdat calcium uit voeding de kans op hartziekten niet lijkt te verhogen.

Bron: MSN Health

Lees ook:Calciumtabletten vergroten kans op hartaanval
Lees ook:‘Dagelijkse multivitamine verkleint kans op kanker’
Lees ook:Vitaminepillen verhogen sterftekans oudere vrouwen
Lees ook:Met siliconen geen extra risico op kanker
Lees ook:Calcium en ijzer verhogen risico longkanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>