Preventief meten van bloeddruk voorkomt hartkwaal


Eén op de drie volwassenen heeft een te hoge bloeddruk, oftewel hypertensie. Je merkt er niets van, maar het is wel de grootste risicofactor van hart- en vaatziekten. Het preventief meten van je bloeddruk kan daarom lonen.

Niet alleen hoge bloeddruk treft veel mensen – in Nederland alleen al 3 miljoen volwassenen – ook het aantal personen met overgewicht de afgelopen 20 jaar verdubbeld. Tegenwoordig kampen 5 op de 10 mannen en 4 op de 10 vrouwen in Nederland met overgewicht en dit is een van de belangrijkste oorzaken van een te hoge bloeddruk.

Vandaag, op Wereld Hypertensie Dag, wordt aandacht gevraagd voor het onder controle krijgen en voorkomen van hypertensie (hoge bloeddruk). Want veel hartziekten kunnen worden voorkomen als een hoge bloeddruk in een vroeg stadium wordt gedetecteerd en behandeld. Daarom zou iedereen eigenlijk zijn waarden moeten kennen en regelmatig zijn bloeddruk moeten meten.

Dat kan natuurlijk bij de huisarts. Eén op de vier mensen heeft echter last van het ‘witte-jassen syndroom’. De doktersomgeving kan zorgen voor stress en een hogere bloeddruk op dat specifieke moment. Voor hen is het thuis meten van de bloeddruk een stressvrije, betrouwbare manier om de bloeddrukwaarden onder controle te houden.

Lees ook:Bloeddruk meten tijdens eerste helft zwangerschap vaak onnodig
Lees ook:Nederlander onderschat risico hoge bloeddruk
Lees ook:Nierkanker bij mannen met 50% gestegen
Lees ook:Een op drie volwassenen heeft hoge bloeddruk
Lees ook:‘Hoge bloeddruk komt uit de hersenen’

1 Reacties // Reageer

One thought on “Preventief meten van bloeddruk voorkomt hartkwaal

  1. Bloeddrukmeter

    Dit is inderdaad een belangrijk voordeel van thuis meten. Het witte jassen syndroom kan voor andere uitslagen zorgen en sowieso is thuis meten beter omdat je het op die manier zelf in de gaten kunt houden. Bloeddruk kan nogal eens schommelen dus regelmatig controleren is zeker aan te raden.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>