Nederlander onderschat risico hoge bloeddruk

Van een hoge bloeddruk merk je meestal helemaal niets. En daar zit ‘m nou precies het gevaar in. Want een hoge bloeddruk is één van de belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten. De meeste Nederlanders maken zich er echter niet druk om. Zij hebben immers nergens last van! Denken ze….

In werkelijkheid is 1 op de 3 Nederlanders met een hoge bloeddruk niet op de hoogte van zijn of haar conditie. Bijna de helft van de Nederlanders gelooft ten onrechte dat een hoge bloeddruk kan worden genezen. Het kan echter alleen met medicijnen onder controle worden gehouden.

Uit een onderzoek onder bijna 1600 Duitsers, Fransen en Nederlanders blijkt dat meer dan driekwart van de respondenten niet weet wat hun bloeddruk is. De meeste denken geen risico te lopen omdat ze jong zijn. De grootste risicogroep ligt echter tussen de 35 en 65 jaar.

Om het risico op hart- en vaatziekten te beperken zou eigenlijk iedereen zijn bloedsuikerspiegel, bloeddruk en cholesterolgehalte moeten kennen, vindt Bernard Waeber, professor aan het Universitaire Ziekenhuis in Lausanne, Zwitserland.

De meeste Nederlanders die hun bloeddruk laten meten, doen dat bij de dokter. Daarvoor kiest iets meer dan de helft van de Nederlandse bevolking. Slechts 9,6 meet de bloeddruk thuis. Terwijl dat tegenwoordig heel makkelijk kan! Van de Duitsers meet bijna 1 op de 4 de bloeddruk thuis.

Bron: Gezondheidsnet

Lees ook:Een op drie volwassenen heeft hoge bloeddruk
Lees ook:Preventief meten van bloeddruk voorkomt hartkwaal
Lees ook:Hoge bloeddruk niet altijd risicofactor hart- en vaatziekten
Lees ook:Nederlander onderschat risico’s hoog cholesterol
Lees ook:Obesitas bij meisjes gevaarlijker dan bij jongens

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Nederlander onderschat risico hoge bloeddruk

  1. Bloeddrukmeter

    Wist u dat een te hoge bloeddruk ook het risico op kanker kan vergroten? Eem hoge bloeddruk heeft vaak desastreuze gevolgen voor het menselijk lichaam… Altijd handig om je bloeddruk regelmatig bij te houden.

      /   Reply  / 
  2. Audrey

    Interessant blog! Eigenlijk schrik ik er wel een beetje van dat slechts 9,6% van de Nederlandse bevolking hun bloeddruk thuis meet. Terwijl dat inderdaad tegenwoordig makkelijk kan. Ik meet mijn bloeddruk wekelijks. Toevallig heb ik vorige week nog online een nieuwe bloeddrukmeter aangeschaft omdat mijn oude niet erg makkelijk in gebruik was. Mijn nieuwe heeft met een digitaal scherm en is met 1 knop te bedienen, ideaal! En dus voor iedereen makkelijk te gebruiken. (bij http://www.hulpwinkel.nl/ voor de geïnteresseerden)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>