Kleuter met slecht gebit groeit minder gezond op

Een groot aantal kleuters loopt rond met gaatjes in hun melktanden, zonder dat zij daarvoor behandeld worden. Dat stelt professor W.H. van Palenstein Helderman deze maand in het Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde. Dat kan grote gevolgen hebben voor het welzijn en de gezondheid van het kind, zo waarschuwt hij.

Uit een rapport van het College van Zorgverzekeringen (CVZ) blijkt dat 61% van de 5-jarigen met tandbederf nooit een herstellende behandeling heeft ondergaan.

Tandartsen kiezen er nogal eens voor om niet in te grijpen, omdat de kinderen op niet al te lange termijn toch gaan wisselen. Maar daarbij gaan ze voorbij aan de gevolgen voor de gezondheid en ontwikkeling van het kind, meent Van Palenstein Helderman.

Uit wetenschappelijke literatuur is bekend dat kleine kinderen met onbehandelde cariës en kiespijn minder goed groeien. Bovendien hebben ze een achterstand in lengte en gewicht en in de geestelijke ontwikkeling.

Kinderen die wél behandeld werden, bleken na de behandeling een groeispurt door te maken. Een voor de hand liggende verklaring is volgens de auteur van het artikel dat deze kinderen geen kiespijn meer hadden en daardoor beter aten en meer slaap kregen.

In een ander onderzoek meldden ouders dat hun kinderen na tandheelkundige behandeling meer lachten, sociaal actiever waren en beter presteerden op school.

Volgens Van Palenstein Helderman realiseert een deel van de tandartsen zich onvoldoende wat een tandheelkundige behandeling op jonge leeftijd kan betekenen voor het welzijn en de gezondheid van het kind.

Bron: NTVT

Lees ook:‘Kinderen lijden onnodig lang aan kiespijn’
Lees ook:Vergelijk de tarieven van de tandarts
Lees ook:Klachten over tandartsen stijgen
Lees ook:Roken tijdens zwangerschap nóg schadelijker dan gedacht
Lees ook:Vrije tarieven voor de tandarts in 2012

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>