Waarschuwing voor magere yoghurt tijdens zwangerschap


Zwangere vrouwen die magere yoghurt eten, hebben meer kans dat hun kind astma of hooikoorts krijgt. Dat beweren Deense en Amerikaanse wetenschappers. Gek genoeg lijkt het drinken van melk tijdens de zwangerschap een beschermende werking te hebben.

De wetenschappers van de Harvard School of Public Health en het Statens Serum Institut in Kopenhagen bestudeerden het voedingspatroon van 70.000 Deense vrouwen en volgden hun kinderen tot ze 7 jaar oud waren.

Vrouwen die één keer per dag magere yoghurt met fruit aten,hadden 1,6 keer zoveel kans op een kind dat voor het zevende jaar astma ontwikkelde, vergeleken met kinderen van vrouwen die geen vetarme yoghurt aten. Ook hadden de kinderen meer kans op hooikoorts. Melk leek daarentegen tegen astma te beschermen.

De wetenschappers hebben geen verklaring voor deze verwarrende boodschap, maar denken dat het ontbreken van beschermende vetten in de yoghurt voor het verhoogde risico zorgt.

Maar het kan ook zijn dat mensen die magere yoghurt eten een zelfde levensstijl en eetpatroon hebben. ‘ Daarover kunnen we in dit stadium nog geen uitspraken doen’, aldus Ekaterina Maslova, hoofdonderzoeker vam de Harvard School of Public Health. ‘Daarvoor moeten de resultaten eerst in andere studies bevestigd worden.’

Publicist en oud-politica Mei Li Vos neemt de berichtgeving niet al te serieus. Op Radio 1 hekelde ze gisteren de onderzoeksresultaten. Volgens Mei Li Vos praat je, als dit al klopt, over kleine aantallen.

Volgens de oud-politica moet je voorzichtig zijn met dit soort waarschuwingen. Zo wordt zwangere vrouwen op het hart gedrukt voorzichtig te zijn met het eten van kaneel. Met als gevolg dat nogal wat zwangere vrouwen daardoor geen appeltaart meer eten, aldus Vos, terwijl de relatie met gezondheidsklachten krijgen heel dun is.

Bron: BBC

Lees ook:Yoghurt gaat tandbederf tegen
Lees ook:Chips zijn de belangrijkste dikmakers
Lees ook:Chemokuur tijdens zwangerschap kan
Lees ook:Appels en vis tijdens zwangerschap goed tegen allergie baby
Lees ook:’Stress is gevaarlijk tijdens de zwangerschap’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>