Yoghurt gaat tandbederf tegen


Regelmatig yoghurt eten kan tandbederf tegen gaan. Dat blijkt uit Japans onderzoek dat is gepubliceerd in het Journal of Dentistry.

Kinderen van 3 jaar oud die minimaal 4 keer per week yoghurt aten, hadden 22% minder kans op gaatjes dan peuters die minder dan 1 keer per week het zuivelproduct nuttigden. Boter, kaas en melk hadden daarentegen nauwelijks een positief effect op het gebit van jonge kinderen.

Het is niet bekend waarom yoghurt de kans op vullingen beperkt. Een mogelijke theorie is dat het proteïnen bevat die de tanden een soort beschermlaagje biedt tegen schadelijke bacteriën.

Het Japanse onderzoek bevestigt het eerdere werk van Australische wetenschappers die getrokken tanden aan yoghurt blootstelden en toen ook al ontdekten dat daardoor tandbederf uitbleef.

De Britse mondgezondheidsorganisatie waarschuwt echter wel voor yoghurt met toegevoegde suiker, dat in Groot-Brittannië op grote schaal verkrijgbaar is. Van suiker is immers bekend dat het tandbederf bevordert.

Ook adviseren tandartsen om yoghurt bij de maaltijd te eten en er geen extra eetmoment van te maken. Na elk eetmoment hebben tanden namelijk tijd nodig om te herstellen van de zuuraanval die het eten en drinken veroorzaakt. Daarom wordt over het algemeen geadviseerd het aantal eetmomenten per dag tot 7 te beperken.

Bron: Daily Mail

Lees ook:Waarschuwing voor magere yoghurt tijdens zwangerschap
Lees ook:‘Appel slechter voor je tanden dan frisdrank’
Lees ook:Tandenpoetsen is moeilijker dan je denkt!
Lees ook:Gebit van veel peuters dramatisch slecht
Lees ook:Bescherm jij je tanden al tegen suikerzuren?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>