Roep om grootschallige vaccinatie kinkhoest

Een groot deel van de Nederlandse volwassenen moet opnieuw gevaccineerd worden tegen kinkhoest. Alleen dan kunnen zuigelingen goed beschermd worden tegen de besmettelijke kinderziekte. Daarvoor pleit professor Frits Mooi van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), meldt het Algemeen Dagblad.

Het gaat om iedereen die intensief met kinderen te maken heeft, dus ouders, kinderartsen, maar ook medewerkers van kinderdagverblijven en consultatiebureaus. Zij zijn op kinderleeftijd wel gevaccineerd tegen kinkhoest, maar de werkzaamheid van dat vaccin neemt in de loop van de jaren af.

Bovendien is het waarschijnlijk dat de bacterie zich in de loop van de jaren aangepast heeft en dat het vaccin daardoor minder lang beschermt.

Deze groep, enkele honderdduizenden mensen groot, zou opnieuw gevaccineerd moeten worden, zodat zij kleine baby’s niet kunnen besmetten. Kinkhoest is vooral gevaarlijk voor baby’s die nog niet zijn ingeënt. Zuigelingen krijgen de eerste prik als ze twee maanden zijn.

Jaarlijks belanden tussen de 100 en 300 baby’s met kinkhoest in het ziekenhuis. Zij moeten zo hevig hoesten dat ze erdoor in ademnood komen. Ook kan de kracht van de hoest tot interne bloedingen leiden.

Een groot deel van de baby’s met kinkhoest belandt op de intensive care en moet mechanisch worden beademd. Ieder jaar sterft er gemiddeld één baby aan kinkhoest.

Mooi verwacht dat de Gezondheidsraad binnen een jaar met een advies over kinkhoest komt. Naar aanleiding daarvan zou de regering kunnen beslissen om het Rijksvaccinatieprogramma aan te  passen.

Bron: AD

Lees ook:Nieuw vaccin tegen kinkhoest blijkt effectief
Lees ook:Bescherm je ongeboren baby tegen kinkhoest
Lees ook:Aantal gevallen van kinkhoest blijft stijgen
Lees ook:Kinkhoest rukt weer op
Lees ook:Kinkhoest in 2012 heviger dan andere jaren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>