Ook peuter kan volwassen donornier krijgen

Kinderen jonger dan 3 jaar met nierfalen kunnen binnenkort getransplanteerd worden met een volwassen donornier. Het UMC St Radboud in NIjmegen start hiervoor een speciaal transplantatieprogramma. Een doorbraak in Nederland, want tot nu toe kwamen alleen kinderen ouder dan 3 jaar in aanmerking voor een volwassen donornier of was buitenlandse medische inbreng noodzakelijk.

In Nederland zijn ongeveer 40 kinderen afhankelijk van dialyse en 150 kinderen onder de 16 jaar hebben een donornier. Momenteel kunnen kinderen met nierfalen pas vanaf ruim 3 jaar getransplanteerd worden met een volwassen nier. Hierbij wordt de nier in het bekken geplaatst. Bij kleine kinderen is er echter onvoldoende ruimte in het bekken.

Zij kwamen tot nu toe op een wachtlijst voor een overleden kinderdonornier die slechts zelden beschikbaar is. Tot de transplantatie moeten zij dialyseren. Vaak uiten de ouders of andere betrokkenen al eerder de wens een nier aan het kind af te staan, maar zij moeten wachten tot het kind groot genoeg is.

In het nieuwe UMC St Radboud transplantatieprogramma, genaamd KLEINE KINT, gaan de chirurgen gebruikmaken van een techniek die in het buitenland al langer wordt toegepast. De volwassen donornier wordt in de buikholte van het kind geplaatst in plaats van in het bekken.

Kindernefroloog Marlies Cornelissen: ‘Met deze nieuwe techniek krijgen we in Nederland een noodzakelijke uitbreiding op het behandelaanbod voor jonge nierpatiënten. Als een kind ouder is dan zes maanden, kan er straks, naast dialyse, ook gekozen worden voor een niertransplantatie als er een beschikbare donor is. Niet alleen is de kwaliteit van leven voor het kind na transplantatie vele malen beter, ook kostentechnisch is transplantatie absoluut gunstiger.’

Bron: UMCN

Lees ook:Nieuwe nier voor 83-jarige
Lees ook:Britse artsen transplanteren kloppend hart
Lees ook:Nier meest nodige donororgaan
Lees ook:Gezondheidsraad wil meer mensen aan nier helpen
Lees ook:Flinke stijging levende orgaandonaties

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Ook peuter kan volwassen donornier krijgen

  1. Anabolen Markt

    Dit is goede zet om kinderen jonger dan 3 jaar lijden helpen van deze nierziekte

      /   Reply  / 
  2. Merel

    Meer info hierover: Nierziekte

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>