De jeugd wordt alsmaar dikker

Deze week verscheen de Landelijk Jeugdmonitor 2008. Het gros van de media pikte daar het nieuws uit dat veel ouders zich zorgen maken de opvoeding van hun kinderen. Misschien zouden ze zich met heel andere dingen bezig moeten houden: hun eetpatroon!

En met ‘hun’ bedoel ik zowel het eetpatroon van de jeugd als van de ouders. Want van de ouders krijgen jongeren het voorbeeld. En vaak is dat niet al te goed. Want de Nederlandse tiener dijt alsmaar uit.

In de periode 2005-2007 was 1 op de 7 kinderen te zwaar. Opmerkelijk is dat kinderen met én zonder overgewicht even lichamelijke actief zijn. Ongezonde voeding vormt dus een veel groter aandeel in overgewicht dan een gebrek aan lichaamsbeweging.

Toch is er ook goed nieuws over de gezondheid van de jeugd. Want het alcoholgebruik onder jonge tieners is sterk afgenomen. Rookte in 2003 nog 85% van de jongeren tussen de 12 tot 19 jaar. In 2007 was dat percentage gedaald tot 79.

Vooral onder de 12- tot 15- jarigen is sprake van een forse afname. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de legitimatieplicht voor jongeren die alcohol willen kopen.

Ook roken is onder de jeugd kennelijk uit. Het aantal jongeren (van 10 tot 20 jaar) dat nog nooit heeft gerookt, is in 10 jaar tijd toegenomen van 50% (in 1998) tot 58% nu.

Bron: NRC


Lees ook:Nederlandse jeugd leeftijd steeds gezonder
Lees ook:Ouders staan ongezonde leefstijl kinderen toe
Lees ook:Minder hiv en aids
Lees ook:Kinderen laten drank vaker staan
Lees ook:Nederlandse jongeren zijn echt gezond

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>