Is het Dr. Frank-dieet veilig voor mensen met diabetes?

Diabetes type 2 gaat nogal eens gepaard met overgewicht. Het is dan ook niet zo vreemd dat de Diabetesvereniging (DVN) de afgelopen tijd veel vragen kreeg over dieet. Want het dieet bevat veel eiwitten, weinig koolhydraten en daardoor relatief meer vet. Is het dieet dan wel veilig voor diabetespatiënten?

Het Dr. Frank-dieet bestaat uit veel eiwitrijk voedsel en weinig koolhydraten. Als de kilo’s eraf zijn, ga je langzaam weer meer koolhydraten eten. De eiwitinname blijft gelijk. Omdat eiwit verzadigend werkt, is het dieet beter vol te houden. Ook claimt het dieet dat het makkelijker is om op gewicht te blijven, omdat het vooral vetweefsel is dat je verliest en minder spierweefsel.

Spierweefsel is gunstig voor de insulinegevoeligheid, te veel vetweefsel juist ongunstig. Volgens de Diabetesvereniging kan het Dr. Frank-dieet daarom zeker zinvol zijn voor een aantal mensen met diabetes type 2 en overgewicht.

Het gaat dan om een beperkte periode van enkele weken tot maanden. ‘Het dieet kan helpen om in korte tijd behoorlijk gewicht te verliezen. Door gewichtsverlies zal de insulinegevoeligheid verbeteren. Verbeterde insulinegevoeligheid heeft gunstige gevolgen voor de gezondheid, onder meer voor de bloeddruk, cholesterolwaarden en bloedglucosewaarden’, schrijft DVN op haar website.

Uiteraard is het wel noodzakelijk om na het dieet – zoals bij elke afvalmethode – gezond te blijven eten en leven. Ook is er voor diabetespatiënten wel een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden, voordat ze kunnen beginnen met een dieet dat rijk aan eiwitten en laag in koolhydraten is.

Zo moet de behandelend arts op de hoogte worden gebracht van eventuele plannen om een dergelijk dieet te gaan volgen. Hij of zij moet beoordelen of dit dieet geschikt is voor zijn of haar patiënt én akkoord gaan.

Ook zal de patiënt vanuit vanuit het diabetesteam goede begeleiding worden geboden. Plotseling veel minder koolhydraten gebruiken kan namelijk ernstige hypo’s veroorzaken, als de dosering bloedglucoseverlagende medicijnen en/of insuline hierop niet worden aangepast.

Bron: DVN

Lees ook:Dr. Frank-dieet vergroot kans op diabetes
Lees ook:Is Dr. Frank dieet wel goed voor je cholesterol?
Lees ook:Helpt het dieet van Dr. Frank écht?
Lees ook:Dr. Frank: oud dieet in nieuw jasje
Lees ook:Gezond slank met Dr. Frank een bestseller

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Is het Dr. Frank-dieet veilig voor mensen met diabetes?

  1. Harriët Verkoelen

    Voor iemand met diabetes is het dr Frank dieet erg streng omdat de strenge kcal-beperking en forse koolhydraatbeperking erg abrupt starten en dit niet zonder goede begeleiding/voorbereiding kan. Het kan ook minder streng met dezelfde resultaten maar dan de koolhydraten geleidelijk afbouwen zonder een kcal-beperking. Het is dan zelf toe te passen en je ziet duidelijker wat er gebeurt. De medicijnen/insuline worden dan geleidelijk afgebouwd. Dit staat duidelijk en practisch beschreven in mijn boek ‘Andere gezonde voeding. Lage bloedglucosewaarden, hoge vetverbranding’. Het is juni 2009 verschenen en geeft dezelfde resultaten van 1 kg per week afvallen, een betere diabetesregulatie met minder medcijnen en een hoger welbevinden.
    Harriet Verkoelen, dietist en diabetesverpleegkundige.
    http://www.anderegezondevoeding.nl

      /   Reply  / 
  2. Harriët Verkoelen

    BIJSLUITER
    Een plotselinge strenge beperking van de koolhydraten zoals op deze manier mag alleen als je zeker weet dat iemand geen oogbeschadiging door diabetes heeft. Als bloedsuikerwaardes te snel dalen kan een bestaande oogbeschadiging verergeren. We worden hier sinds jaar en dag voor gewaarschuwd.
    Ook voor iemand die hartfalen heeft is het niet toegestaan om snel af te vallen omdat daardoor een plotselinge verandering in de vochtbalans (koolhydraten houden vocht vast) kan ontstaan waardoor zo iemand een hartdecompensatie kan krijgen.
    Verder mag iemand geen verminderde nierfunctie hebben omdat dan geen extra eiwitten toegestaan zijn. Dit zou de verminderde nierfunctie verder kunnen beschadigen.
    Deze risico’s staan zelfs niet in de brief die aan de behandelend (huis)arts gegeven moet worden om toestemming te vragen. Dus de behandelend arts weet niet goed waar hij/zij op moet letten en waar toestemming voor verleent wordt.
    En ja, de fikse hoofdpijn de eerste dagen wordt er ook door veroorzaakt maar dat is tijdelijk.
    Maar verder: succes!
    Harriët Verkoelen, diëtist en diabetesverpleegkundige
    http://www.anderegezondevoeding.nl

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>