Forse toename van obesitas


Het aantal gevallen van obesitas is de afgelopen 30 jaar bijna verdubbeld. Dat blijkt uit een studie waaraan onderzoekers van onder meer de Harvard Universiteit en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meewerkten. Die enorme toename zal de komende jaren voor een vloedgolf aan hart- en vaatziekten zorgen, waarschuwen ze.

In 2008 hadden meer dan een half miljard volwassen obesitas (ernstig overgewicht). Wereldwijd leed 1 op de 9 personen aan obesitas, vrouwen (1 op de 7) iets vaker dan mannen (1 op de 10). Naast de half miljard mensen met obesitas, hadden nog eens anderhalf miljard mensen overgewicht.

Jaarlijks sterven 3 miljoen mensen door ziekten die door zwaarlijvigheid veroorzaakt worden, zoals hartziekten, diabetes en kanker. Onder inwoners van de geïndustrialiseerde wereld zijn hartziekten zelfs de belangrijkste doodsoorzaak.

Overgewicht concentreert zich met name in rijke landen, met de Verenigde Staten als koploper. Maar, zo waarschuwen de onderzoekers, obesitas is niet langer enkel een Westers probleem. Overal ter wereld worden mensen zwaarder, met uitzondering van enkele gebieden in Midden-Afrika en Zuid-Azië. De slankste mensen wonen in Japan.

Positief is wel dat veel Westerse landen erin zijn geslaagd om andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten zoals te hoge bloeddruk of een te hoog cholesterol terug te dringen. Obesitas wordt daarnaast ook in verband gebracht met diabetes en kanker.

De wetenschappers vrezen dat tientallen miljoenen mensen vroegtijdig zullen sterven aan de gevolgen van vetzucht. Ze roepen daarom regeringen en gezondheidsorganisaties op om campagnes te beginnen tegen obesitas.

Lees ook:Kanker eist veel doden in Nederland
Lees ook:Een op drie volwassenen heeft hoge bloeddruk
Lees ook:Appel- of peerfiguur maakt voor het hart niet uit
Lees ook:Dik kind heeft grotere kans op hart- en vaatziekten
Lees ook:Obesitas niet altijd risicofactor voor hartinfarct

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Forse toename van obesitas

  1. EdmondPetrus

    Een vetkwab is gewoon een vetkwab.
    Dat wil niet zeggen dat die mensen slecht zijn, maar de realiteit is gewoon zo dat ze ongezond zijn.
    De pogingen van de “media”om vet/dik zijn als normaal te laten accepteren zijn zinloos. vet is gewoon vet. En ongezond!!

      /   Reply  / 
  2. stelt

    > mannen (1 op de 10) iets vaker dan vrouwen (1 op de 7)

    dus 10% is meer dan 14% ?

      /   Reply  / 
  3. Amber

    Klopt, ik heb het verbeterd!

      /   Reply  / 
  4. bouwer

    Er is nu eindelijk een online winkel, http://www.unlimitedsportswear.nl, waar je XL sportkleding kunt aanschaffen. Voor dames en heren. Dus als je wilt sporten kan dat vanaf nu in elke maat ,voorheen nergens te krijgen in de winkels. En alles goed geprijsd en trendy, dus geen vormeloze sportkleding, maar functioneel en comfortabel!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>