Weinig eten en toch te dik. Hoe kan dat?

Wie vaak eet, hoeft niet perse dikker te zijn dan iemand die weinig eet. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat volwassenen met overgewicht minder vaak eten dan mensen met een gezond gewicht. Hoe komt het dan dat ze toch te dik zijn?

Op de momenten dát ze eten, consumeren ze meer calorieën. Daarnaast bewegen ze minder gedurende de dag, aldus onderzoekers van de Marywood Universiteit in Pennsylvania

Zij wilden weten wat mensen die flink wat kilo’s zijn afgevallen doen om hun gewicht op peil te houden. Hoofdonderzoekster Jessica Bachman en haar team volgden 250 een jaar lang en analyseerden de data uit twee grote studies.

De ene studie keek naar de eetgewoontes van mensen met overgewicht. De andere studie keek naar volwassenen met een normaal lichaamsgewicht. De helft van hen was minstens 13,6 kilo afgevallen en al meer dan vijf jaar op het nieuwe gewicht gebleven.

De mensen met een normaal gewicht aten dagelijks gemiddeld drie maaltijden en iets meer dan twee tussendoortjes. De dikkere deelnemers aten evenveel maaltijden, maar  slechts één tussendoortje. Dat bevatte echter vaak wel meer calorieën.

De deelnemers met blijvend gewichtsverlies consumeerden het minste aantal calorieën, zo’n 1800 per dag, de mensen met een normaal gewicht 1900 en de dikkere mensen 2000.

Volgens Bachman kan snacken mogelijk helpen om gewichtstoename tegen te gaan omdat het de honger stilt. ‘Vaker eten voorkomt dat je te veel honger krijgt. Als je 10 uur wacht met eten, ga je uiteindelijk veel meer eten.’

Ook beweging draagt een steentje bij. De volwassenen met blijvend gewichtsverlies waren het meest fysiek actief. Ze verbrandden wekelijks ongeveer 3000 calorieën door extra beweging. De deelnemers met normaal gewicht verbrandden 2000 calorieën met sport en de groep met overgewicht 800 calorieën.

Bron: Reuters

Lees ook:Grootschalig onderzoekt naar ziekte bij overgewicht
Lees ook:Dikke kinderen hebben minder gaatjes
Lees ook:‘Minder eten effectiever om af te afvallen dan sport’
Lees ook:Nu echt bewijs: Vooral vrouwen na lijnen op termijn zwaarder
Lees ook:Chocolade is goed voor de lijn

1 Reacties // Reageer

One thought on “Weinig eten en toch te dik. Hoe kan dat?

  1. gezonde tussendoortjes

    Zoutjes, chips, ijsjes, koekjes…veel snacks die we dagelijks eten zijn ongezond en onnodig. Maar iedereen weet dat als trek genadeloos toeslaat, je makkelijk zwicht voor een vette of zoete hongerstiller. Om dat moment voor te zijn, zorg je dat je genoeg Gezonde alternatieven achter de hand hebt.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>