‘Nachtdiensten verhoogt het risico op diabetes’

Er waren al aanwijzingen dat het draaien van nachtdiensten mogelijk de kans op borstkanker vergroot. Deze zomer is er een grote studie van start gegaan – waaraan meer dan 50.000 verpleegkundigen meedoen – om uit te zoeken of er daadwerkelijk een verband bestaat. Volgens wetenschappers van de Harvard School of Public Health in Boston vergroten nachtdiensten ook de kans op diabetes type 2 bij vrouwen.

Vooral het regelmatig wisselen van nacht- naar dagdiensten zou het eet- en slaappatroon zo verstoren dat de kans op overgewicht en daarmee ook diabetes toeneemt.

De onderzoekers bestudeerden de gegevens van ruim 177.000 vrouwen tussen de 42 en 67 jaar oud, die twee decennia lang werden gevolgd in de Nurse’s Health Study.

Vrouwen die minstens drie nachten per maand werkten, en daarnaast overdag en tijdens de avonduren, werden beschouwd als nachtwerkers. Die groep werd vergeleken met vrouwen die alleen overdag werkten.

Uit de resultaten bleek dat vrouwen die één of twee jaar lang regelmatig nachtdiensten draaiden, 5% meer kans hadden op diabetes type 2 dan vrouwen die alleen overdag werkten. Dat percentage liep op tot bijna 60% voor de vrouwen die langer dan 20 jaar in de nacht werkten.

De resultaten ondersteunen eerdere studies waaruit is gebleken dat een verstoorde nachtrust kan leiden tot insulineresistentie en een stijgende bloedsuikerspiegel, beide risicofactoren voor het ontwikkelen van diabetes.

Volgens hoofdonderzoeker professor Frank Hu is het risico niet heel erg verhoogd, maar toch voldoende om effect te hebben op de algemene gezondheid van de bevolking aangezien bijna eenvijfde van de werkenden met dag- en nachtdiensten te maken heeft.

Bron: Daily Mail

 

Lees ook:Mannen met diabetes hebben grote kans op slaap-apneu
Lees ook:‘Nachtdienst draaien ook slecht voor het hart’
Lees ook:Selenium verhoogt kans op diabetes type 2
Lees ook:Vieze lucht verhoogt kans op diabetes
Lees ook:Dodelijke combinatie bij vrouwen: diabetes en depressie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>