‘Nachtdienst draaien ook slecht voor het hart’

Het werken in nachtdiensten is mogelijk schadelijker voor de gezondheid dan gedacht. Eerder werd al aangetoond dat het draaien van nachtdiensten de kans op borstkanker en multiple sclerose (MS) vergroot. Canadese wetenschappers zeggen nu dat ook het hart er onder lijdt.

Dat geldt in ieder geval voor vrouwen, want daar richtte het onderzoek van de Canadezen zich op. Ze bestudeerden 227 vrouwen op middelbare leeftijd die in het ziekenhuis werken. Niet alleen verpleegsters, maar ook medewerkers bij de administratie en het laboratorium die dag- en nachtdiensten draaiden, werden bij het onderzoek betrokken.

De vrouwen die nachtdiensten draaiden, hadden ten minste drie belangrijke risicofactoren voor het ontstaan van voor hart- en vaatziekten, waaronder en hoge bloeddruk en een grote buikomvang. Zo had 38% een hoge bloeddruk en 60% een buikomvang van meer dan 80 cm.

Hoge bloeddruk en overgewicht behoren samen met diabetes en een verhoogd cholesterol tot het cluster risicofactoren dat de kans op hart en vaatziekten vergroot, en dat het metabool syndroom wordt genoemd.

Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen die ouder zijn dan 45 jaar, de overgang bereikt hebben, al meer dan zes jaar nachtdiensten draaien en dit nog altijd doen hebben de grootste kans hebben op het metabool syndroom.

Van de vrouwen die minder dan zes jaar in wisselende diensten werkten, was bij 8% sprake van het metabool syndroom. Na zes tot vijftien jaar wisseldiensten was dit 18%, en na vijftien jaar zelfs 74%.

Volgens onderzoeker Joan Tranmer van de Queen’s University speelt leeftijd hierbij een grote rol, maar hebben ook de nachtdiensten invloed. ‘Het is nog onduidelijk waarom wisselende diensten invloed hebben op de risicofactoren. De verstoring het biologische ritme en daarmee het slaap-, eet- en beweegpatroon is een mogelijke oorzaak.’

Bron: Gezondheidsnet.nl

Lees ook:‘Nachtdiensten verhoogt het risico op diabetes’
Lees ook:‘Noten goed voor een slanke lijn’
Lees ook:Diabetes leidt tot hersenschade
Lees ook:Soja leidt tot opmerkelijke verbetering bij metabool syndroom
Lees ook:Handje noten goed voor de lijn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>