Grootscheeps onderzoek naar preventie chronische ziekten

Tijdige signalering van chronische ziekten kan veel ellende voorkomen en soms zelfs leven redden. Daarom steunen de Nierstichting en het Diabetes Fonds het grootscheepse meerjarige onderzoeksproject LifeLines, waarbij 165.000 mensen zijn betrokken. Het onderzoek richt zich onder meer op indicatoren die kunnen wijzen op risico’s voor verschillende ziektes.

Vooral bij nierziekten en diabetes is het vroegtijdig opsporen en ingrijpen de beste manier om blijvende schade en extra complicaties te voorkomen. LifeLines is een wetenschappelijk onderzoek naar de gezondheidsontwikkeling gedurende dertig jaar onder 165.000 personen in Noord-Nederland. Dit unieke onderzoek zal de kennis vergroten over het ontstaan van chronische ziekten, waaronder nierziekten en diabetes. Dit maakt preventieve maatregelen eerder mogelijk, zodat blijvende schade en extra complicaties kunnen worden voorkomen.

Het is de eerste keer dat op grote schaal een langlopend onderzoek wordt gedaan naar gecombineerde preventiemogelijkheden voor verschillende ziekten. LifeLines is een initiatief van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Bron: Bijzijn.nl

Lees ook:Start groot medisch onderzoek in Noord-Nederland
Lees ook:APK bij de huisarts
Lees ook:‘Minister negeert epidemie van chronische ziekten’
Lees ook:Vrouw met diabetes geniet minder van seks
Lees ook:Tweederde zieke ouderen is ‘dubbel ziek’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>