‘Bevolkingsonderzoek nierziekten beperken tot risicogroepen’

Tijdens onderzoek in Noorwegen naar de effectiviteit van een bevolkingsonderzoek naar chronische nierziekte, is gebleken dat dit het meeste resultaat oplevert wanneer mensen worden gescreend die al een verhoogd risico hebben. Tijdens het 8 jaar durende onderzoek werden ruim 65.000 mensen gescreend.

Bij iets minder dan 5 procent van hen werd chronische nierziekte vastgesteld, hetgeen betekent dat er in de algemene populatie 20 personen moeten worden gescreend om 1 patiënt te ontdekken.

Wanneer de screening wordt beperkt tot personen van wie bekend is dat zij hoge bloeddruk of diabetes hebben en personen die ouder zijn dan 55 jaar, dan wordt ruim 93 procent van de gevallen ontdekt. Om 1 patiënt te vinden, hoeven dan slechts 8 personen te worden gescreend.

Van de ontdekte gevallen bleken er in de loop van de 8 jaar durende follow-up slechts 38 personen ernstige niersufficiëntie te hebben ontwikkeld. Dit kwam vrijwel alleen voor bij personen die al hoge bloeddruk of diabetes hadden. Volgens de onderzoekers is het daarom veilig om de te onderzoeken groep te beperken tot de risicogroepen.

Bron: MediLingua.nl

Lees ook:Niercheck spoort 3.400 mensen met nierschade op
Lees ook:Minder zout eten kan nierdialyse voorkomen
Lees ook:Hoge bloeddruk vaak onbehandelbaar
Lees ook:Verhoogd risico op diabetes door ‘meeroken’
Lees ook:Diabetes op de loer voor vrouw met hoge bloeddruk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>