De pil terug in basispakket: sigaar uit eigen doos??

Mijn oog viel gisteren op een krantenbericht dat meldt dat de anticonceptiepil met ingang van 1 januari 2008 weer terug in het basispakket van de ziektekostenverzekering komt. Goed nieuws, zul je zeggen. Maar is dat zo? Is het geen sigaar uit eigen doos?

Want het overgrote merendeel van de Nederlanders heeft een aanvullend pakket dat de pil vergoedt. 

Maar als de pil straks weer in het basispakket komt en iedereen een eigen risico krijgt van zeg 150 euro, dan moet je volgens mij tot je aan dat bedrag zit, wél voor de pil betalen. Of zie ik dat verkeerd?

Ook de jaarlijkse tandartscontrole voor volwassenen wordt met ingang van 1 januari 2008 weer vergoed. Het vorige kabinet schrapte de controle uit het basispakket van de ziektekostenverzekering, maar de huidige ploeg heeft besloten dat die terugkeert.

Het aantal uren kraamzorg wordt uitgebreid.

Lees ook:Anticonceptiepil hamsteren!
Lees ook:Tandarts in basispakket voor jongeren tot 21 jaar
Lees ook:Jongeren tot 21 gratis naar tandarts
Lees ook:Straks mogelijk mondzorg voor iedereen
Lees ook:Minister Schippers: zorgpremie 20 euro duurder

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “De pil terug in basispakket: sigaar uit eigen doos??

  1. Remco Heus

    Hoi Sonja,

    Voor vrouwen die nu geen AV hebben en dus de pil zelf betalen, is het een sigaar uit eigen doos, want ze moeten het dan nog steeds zelf blijven betalen (zolang het Eigen Risico van 150 euro niet is overschreden).
    Voor vrouwen die nu een AV hebben is het veel erger dan een sigaar uit eigen doos. De
    pil heeft nauwelijks invloed op de hoogte van de premie van de AV, dus van het eruit halen word je financieel nauwelijks wijzer.
    Daartegenover staat dat je de pil nu zelf moet gaan betalen, zolang het Eigen Risico van 150 euro niet is overschreden. Dit gaat je ongeveer 75 euro per jaar kosten.

      /   Reply  / 
  2. G Gerritsen

    De hoogte van de kosten die Remco opgeeft, begrijp ik niet. Ben het wel met hem eens dat het voor niet-AV’ers een dubbele sigaar uit eigen doos is. Ik kan alleen die 75 euro op jaarbasis niet plaatsen.Ik betaal ongeveer € 35,- op jaarbasis.

      /   Reply  / 
  3. lhu

    Klopt dat dit een dikke sigaar uit eigen doos is. Het enige positieve is dat een nog grotere onrechtvaardigheid uit 2007 hiermee verdwijnt. Wat was nl het geval. Iemand jonger dan 21 jaar kreeg de pil altijd vergoed via het basispakket, ook al had zij een aanvullend pakket. Dit betekende dus dat zij via de no-claim mindering de pil zelf betaalden. Dus boven 21 j kreeg je de pil vergoed via het aanvullend pakket, maar onder 21 j kreeg je dat niet, ook al had je dezelfde aanvullende verzekering. M.a.w. het zelfde av-pakket, waarvoor je dezelfde premie betaalt, vergoedt op verschillende wijze naar leeftijd.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>