Minister Schippers: zorgpremie 20 euro duurder

Minister Schippers denkt dat de premie van de basiszekering volgend jaar met slechts 20 euro per jaar zal stijgen. Zij spreekt hiermee bronnen tegen die vandaag in De Telegraaf een stijging van 100 euro noemden.

Prinsjesdag bracht verder voor de gezondheidszorg weinig nieuws. Het was al bekend dat het verplicht eigen risico volgend jaar omhoog gaat naar 350 euro. Dit jaar is dat nog 220 euro.

Ook moeten patiënten die in het ziekenhuis moeten overnachten een eigen bijdrage gaan betalen van 7,50 euro per ligdag.

Een aantal voorzieningen verdwijnt uit het basispakket van de zorgverzekering. Bijvoorbeeld rollators en andere loophulpmiddelen worden in 2013 niet langer vergoed.

Gehoortoestellen worden nog maar gedeeltelijk vergoed. In 2012 vergoedt de verzekeraar gehoortoestellen tot 500 euro, het bedrag daarboven betaalt de consument zelf. Vanaf 2013 moet men ook een eigen bijdrage betalen van 25%.

Maar we krijgen er ook wat voor terug: hulp bij het stoppen met roken keert – na een jaar weggeweest – terug in het basispakket, net als dieetadvisering. Per jaar wordt maximaal 3 uur dieetadvies vergoed.

Verder wordt het experiment met de vrije tarieven bij de tandarts in 2013 stopgezet. Het is nog niet bekend wat dat betekent voor de prijzen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) werkt momenteel aan nieuwe maximumtarieven waaraan de tandartsen zich vanaf volgend jaar moeten houden.

Lees ook:Zorgkosten gaan volgend jaar flink omhoog
Lees ook:Anticonceptiepil hamsteren!
Lees ook:GGZ boycot invoering eigen bijdrage
Lees ook:Welke maatregelen in de zorg staan ons te wachten?
Lees ook:‘Basispakket zorg wordt verder uitgekleed’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>