Medicijngebruiker krijgt ‘apk-keuring’

Patiënten die grote hoeveelheden medicijnen gebruiken, kunnen risico lopen omdat sommige medicijnen niet goed combineren, of omdat bepaalde middelen niet langer nodig zijn. Een keuring moet verantwoord medicijngebruik gaan garanderen.

De initiatiefnemers van het Farmaceutisch Thuis Consult (FTC), LLOYDS Apotheken, zorgverzekeraars Achmea en Menzis, apothekersorganisatie KNMP en een medicijnfabrikant vergelijken het persoonlijke onderzoek met een apk-keuring. Apothekers gaan het medicijngebruik van patiënten grondig controleren om zo fouten te ontdekken.

Het idee voor het FTC komt uit Australië. Daar leidde het medicijnonderzoek tot een betere behandeling van patiënten. De komende twee jaar gaan tien apotheken bij wijze van proef het FTC aanbieden en uitvoeren.

De betrokken partijen hopen dat net als bij een apk-keuring verborgen gebreken aan het licht komen die vervolgens direct aangepakt en opgelost kunnen worden.

Bron: gezondheidsnet.nl 

Lees ook:Thuisapotheek is failliet
Lees ook:Medicijngebruiker slecht voorbereid op vakantie
Lees ook:Minder medicatiefouten na ontslag uit ziekenhuis
Lees ook:Welke medicijnen gebruik jij?
Lees ook:Uit de trein; even je medicijnen ophalen

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Medicijngebruiker krijgt ‘apk-keuring’

  1. beeres p

    ze mogen die gasten niet straffen maar ze moeten ze verwennen met een aansluiting op een melkmachine die automatisch stopt na 50 liter.

      /   Reply  / 
  2. Thom de Bruijn

    Het initiatief is geboren uit een goede motivatie en waarschijnlijk in Australïe een goed ‘format’.
    Apothekers daar tonen veel initiatief en het kan zijn dat de Lloyds apothekers naast enkele individuele apothekers de gunstige uitzondering zijn in Nederland.
    Daar houdt mijn vertrouwen op.
    Investering in Pharmaps bijvoorbeeld is een beter alternatief, want deze doet de check automatisch en elke gebruiker / -ster kan dit direct, thuis doen en op elk uur van de dag, zonder de lange omweg via apothekers.
    In de komende twee jaren blijven veel mensen problemen krijgen in afwachting van de test, terwijl de KNMP en de apothekers ook andere wegen kunnen bewandelen met directe garantie.
    Het nadeel daarvan is dat deze oplossingen de regie van apothekers buiten spel zet.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>