Zorgen over gebruik narcose door tandartsen

Steeds meer tandartsen brengen hun patiënten volledig onder zeil voor een behandeling. Het is daarbij onduidelijk of de tandartsen zich aan de regels houden.

Nic de Zwaan van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie maakt zich in het Algemeen Dagblad zorgen over de toename. En terecht. Want onder narcose brengen is niet niks. En naar mijn mening voorbehouden aan specialisten zoals een anesthesioloog.

De behandelingen onder volledige narcose, die gevaarlijk zijn als ze niet worden uitgevoerd door specialisten, zijn bedoeld voor mensen die doodsbang zijn voor de tandarts. Naar schatting lijden zo'n 800 duizend mensen aan een dergelijke tandartsfobie.

De behandelingen onder narcose werden tot voor kort alleen uitgevoerd in een Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde, maar die hebben lange wachtlijsten. En reguliere tandartsen springen nu natuurlijk in het ontstane gat.

Overigens vind ik het onder narcose brengen voor een tandartsbehandeling een vrij heftige ingreep. Er zijn toch ook (angst)tandartsen die andere methoden, zoals bijvoorbeeld hypnose, toepassen om patiënten met een tandartsfobie te behandelen, die een stuk milder zijn.

Lees ook:Onder zeil bij huisarts en tandarts
Lees ook:1 op de 4 Nederlanders is bang voor de tandarts
Lees ook:‘tandartsen sturen spooknota’s’
Lees ook:‘Dus je leeft ongezond… dan krijg je géén behandeling’
Lees ook:Zorgverzekeraar vergoedt slechts deel van tandartsrekening

1 Reacties // Reageer

One thought on “Zorgen over gebruik narcose door tandartsen

  1. Lorette Laumans

    Als de tandarts samenwerkt met een BIG-geregistreerde anesthesioloog moet dit mogelijk zijn. Er zijn genoeg zelfstandig behandelcentra of klinieken die alleen werken met gekwalificeerde tandartsen en anesthesiologen. CDC Kliniek voor tandzorg in Best bijv. doet dit perfect. Is ook in bezit van alle kwaliteitscertificaten. Daar moet je volgens mij gerust op kunnen vertrouwen!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>