1 op de 4 Nederlanders is bang voor de tandarts

Maar liefst 1 op de 4 Nederlanders is bang voor de tandarts. Dat blijkt uit onderzoek van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) onder 2000 mensen. Geen opbeurend nieuws voor de tandartsen onder ons.

Voor 4% van de patiënten is de gang naar de tandarts zo’n nachtmerrie, dat je kunt spreken van een fobie. Bij een fobie mijden mensen uit angst ongevaarlijke situaties.

Een tandartsfobie kan heel ver gaan. Zelfs zover, zegt onderzoeker Ad de Jongh van de Universiteit van Amsterdam, dat die mensen soms een teruggetrokken leven leiden. Ze schamen zich bijvoorbeeld zo voor hun gebit dat ze niet op vakantie durven.

Ook stellen ze hun bezoek aan de tandarts uit waardoor hun gebit steeds slechter wordt. 

De fobie voor tandheelkundige behandelingen is de meest voorkomende fobie in ons land. Het is dan ook een angst die moeilijk te vermijden is.

Nederlanders zijn, zo blijkt uit het onderzoek nóg banger voor slangen, grote hoogtes en lichamelijke verwondingen. Maar deze ‘gewone’ angsten hebben geen negatieve invloed op het dagelijks leven.

Het onderzoek is te lezen in het aprilnummer van het tijdschrift European Journal of Oral Sciences.

Bron: UVA

Lees ook:Nederlanders vrezen de tandarts het meest
Lees ook:Nederlanders massaal bang voor de tandarts
Lees ook:‘Sociale fobie goed te behandelen met medicijnen’
Lees ook:Kauwgom als gebitsverzorger
Lees ook:Twee keer per jaar naar de tandarts. Is dat nodig?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>