Nederlanders vrezen de tandarts het meest

Nederlanders zijn het meest bang voor de tandarts. Of beter gezegd: voor de tandartsbehandeling, want de man of vrouw zelf is vaak het probleem niet! Volgens Floor Oosterink-Wubbe, die vandaag promoveert aan de Universiteit van Amsterdam, zijn de meeste mensen niet zozeer bang voor extreme pijn, maar spelen vooral hulpeloosheid en schaamte een belangrijke rol.

Oosterink-Wubbe hield een steekproef onder bijna 2000 Nederlanders. Daaruit kwam naar voren dat een fobie voor de tandheelkundige behandeling in vergelijking met 10 andere fobieën met 3,7 procent het meest voorkomt.

Ook blijkt dat de tandheelkundige fobie de meest sterke emotionele invloed heeft op het dagelijks leven van mensen.

Uit eerder onderzoek bleek al dat de oorzaak van angst voor de tandarts vaak komt door een of meer nare tandartservaringen in het verleden. Tot voor kort was er echter geen methode beschikbaar om deze ervaringen te inventariseren.

Oosterink heeft daarom een vragenlijst ontwikkeld en onderzocht welke ervaringen het sterkst samenhangen met bestaande angst voor de tandarts. Daaruit blijkt dat vooral emotionele reacties een rol spelen zoals hulpeloosheid en schaamte.

Tandartsen kunnen volgens de promovenda een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van angst voor de tandarts. Zo zouden ze hun patiënten meer controle over de behandeling kunnen geven. Die voelen zich daardoor minder hulpeloos, waarmee de kans op het ontwikkelen van angstgevoelens op langere termijn verkleint.

Lees ook:1 op de 4 Nederlanders is bang voor de tandarts
Lees ook:Nederlanders massaal bang voor de tandarts
Lees ook:‘Sociale fobie goed te behandelen met medicijnen’
Lees ook:Vrouwen vaker bang voor de tandarts?
Lees ook:We spreken liever niet over onze angsten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>