Nederlanders massaal bang voor de tandarts

Nederlanders moeten weinig van de tandarts hebben. Meer dan de helft (56%) voelt zich niet op mijn gemak of zelfs angstig in de tandartsstoel. Vrouwen zijn met 63% banger voor de tandarts dan mannen (48%). Naarmate men ouder wordt, neemt de angst voor de tandarts af.

Dat blijkt uit een onderzoek dat CDC Kliniek, de grootste tandheelkundige kliniek van Nederland, samen met marktonderzoeksbureau Multiscope onder 1000 volwassenen heeft laten uitvoeren.

De circa 6 miljoen Nederlanders die een bezoek aan de tandarts liever overslaan zijn vooral bang voor de boor, de injectiespuit en de tang. Ook wordt de angst aangewakkerd door onzekerheid over wat er tijdens een behandeling gebeurt. Zenuwslopende wachttijden of een tandarts die niets vertelt, kunnen eveneens van invloed zijn.

Maar deze patiënten gaan in ieder geval wél naar de tandarts.  Dat kun je niet zeggen van de 2 miljoen Nederlanders (16% van de respondenten) die helemaal niet meer durft of een bezoek uitstelt. Met als gevolg dat de angst steeds groter wordt en het gebit met zienderogen achteruit gaat.

De ondervraagden denken dat het helpt als de tandarts duidelijk uitlegt wat hij of zij gaat doen. Een kwart zegt te hebben bij een kortere wachttijd en één op de vijf voelt zich prettiger bij een vriendelijk ontvangst.

De resultaten van het onderzoek komen overeen met een enquête onder 11.000 Britten die afgelopen week werd gepresenteerd.

Bron: CDC Kliniek

Lees ook:1 op de 4 Nederlanders is bang voor de tandarts
Lees ook:Eerst een mooi gebit, dan nieuwe kleding
Lees ook:Twee keer per jaar naar de tandarts. Is dat nodig?
Lees ook:Kinderen komen te weinig bij de tandarts
Lees ook:Nederlanders vrezen de tandarts het meest

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Nederlanders massaal bang voor de tandarts

  1. Katja

    Ik ben ook bang voor de tandarts, een bloemetje in de wachtkamer of een vriendelijke ontvangst gaat daar echt niet bij helpen!

    Gelukkig heb ik wel ontdekt dat je niet altijd de tandarts nodig hebt. Ik heb last van tandenknarsen in mijn slaap, en daarvoor koop ik gewoon zelf een op maat gemaakt bitje. Scheelt enorm veel geld.

      /   Reply  / 
  2. Tanden bleken

    Tevens kan men tegenwoordig ook thuis zelf tanden bleken en hoeft men daar niet meer naar de tandarts voor.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>