Affaire Jomanda brengt toch nog iets goeds

De reden waarom medium Jomanda wordt vervolgd is natuurlijk uiterst treurig, maar het heeft ook voor iets goeds gezorgd. Het heeft namelijk kankerpatiënten de ogen geopend. Zij keren zich steeds minder vaak van de reguliere zorg af om hun heil te zoeken binnen de alternatieve geneeskunde.

Begrijp me goed, ik ben zeker niet altijd tégen alternatieve geneeswijzen en durf best te geloven dat sommige mensen er in sommige omstandigheden baat bij kunnen hebben. Maar kanker genezen kunnen alternatieve genezers niet. Daar ben ik van overtuigd.

In dagblad De Telegraaf zegt psycholoog prof. dr. Frits van Dam, die jarenlang verbonden was aan het Nederlands Kankerinstituut/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AvL) in Amsterdam, dat het aantal kankerpatiënten die de reguliere zorg de rug toekeert en zich wendt tot de ‘schimmige wereld van alternatieve behandelaars’  vrijwel is gedecimeerd.

En dat allemaal als gevolg van de ‘affaire Jomanda’. ‘Affaires als deze hebben de ogen van heel veel mensen geopend. De boodschap die van de vervolging van Jomanda uitgaat, heeft gewerkt: Mensen, kijk toch uit in wiens handen je je lot legt’, aldus Van Dam.

En dat is – ongeacht de uitspraak van de rechter – een grote winst meent de arts die tegenwoordig werkzaam is als secretaris van de Vereniging tegen Kwakzalverij.

Uit een onderzoek dat hij recent deed in het AvL blijkt dat tegenwoordig nog maar een paar procent van de kankerpatiënten een alternatief dieet volgt of zich actief in het alternatieve circuit begeeft. Acht jaar geleden betrof het nog 12 tot 15% van de patiënten.

Lees ook:Jomanda toch vervolgd voor dood Sylvia Millecam
Lees ook:Jomanda alsnog voor de rechter voor dood Millecam
Lees ook:Jomanda niet schuldig aan dood Sylvia Millecam
Lees ook:Jomanda niet schuldig aan dood Sylvia Millecam
Lees ook:Moet Jomanda tijdelijk aan de kant?

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Affaire Jomanda brengt toch nog iets goeds

  1. paragnostwillem

    hoe zit het met de artsen die door hun handelen zeer veel doden maken bv: chemo fouten tijdens operaties
    oja jomanda mag gestraft worden ze was fout en daarbij wie verklaar haar tot medium met haar maria nonsens

      /   Reply  / 
  2. MetaBool

    Nou, Willem, over wat er mis kan gaan, zoals verkeerd uitgevoerde maagverkleiningen, kun je regelmatig lezen in de media. Als artsen (en andere beroepsbeoefenaars) hun verstand gebruiken en de standaarden hanteren valt hen niets te verwijten. Het slagen van behandelingen is nu eenmaal van meerdere factoren afhankelijk dan alleen de kunde van een arts.

      /   Reply  / 
  3. Bull S

    Dom gelul. Mbv biophotonenbehandelingen in combinatie met 1,5 liter groentensappen per dag geneest 50% van de behandelde kankerpatiënten. Bewezen. Maar kwijn lekker weg in je eigen ongelijk. Vooral niet toegeven dat de reguliere artsenij helemaal niets op kankergebied te bieden hebben dan chemo en bestralen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>