Bruine broodkorsten beschermen tegen darmkanker


Dat bruine boterhammen gezonder zijn dan de witte, dat wisten we al. Maar Indiase onderzoekers hebben nog een ander groot voordeel ontdekt. Bruine boterhammen, en dan vooral de korsten ervan, zouden mogelijk darmkanker voorkomen.

Tijdens het bakken komt er een krachtige antioxidant (pronyl-lysine) vrij die je darmen beschermt tegen de ontwikkeling van tumoren. In de korst zou de antioxidant 8 maal zo krachtig zijn als in de rest van het brood.

Volgens de Indiase wetenschappers moet je wel elke dag bruin brood eten, maar hoeveel is onduidelijk.

Het onderzoek is gedaan met ratten. Bij hen nam de vorming van kankergezwellen met 72 procent af als zijn bruine broodkorsten aten.

Darmkanker bij vrouwen – na borstkanker – de tweede meest voorkomende vorm van kanker. Bij mannen staat het op de derde plaats, na long- en prostaatkanker. De ziekte kan goed behandeld worden als hij op tijd wordt ontdekt.

Er zijn aanwijzingen dat het eten van groente en fruit en voldoende vezels – zoals in bruin brood – darmkanker kunnen voorkomen, maar dat is nog niet onomstotelijk bewezen.
Bron: HLN

Lees ook:Ontbijten met dubbelbrood
Lees ook:Aantal gevallen slokdarmkanker neemt toe
Lees ook:Nederland staat derde op ranglijst slokdarmkanker
Lees ook:Aantal gevallen van kanker in Europa neemt toe
Lees ook:Fruit, groenten en vis verminderen dikkedarmkanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>