Klink wil bezuinigen op eerste hulp

Dit jaar probeerde het kabinet om de inhoud van de miljoenennota écht geheim te houden tot aan Prinsjesdag. Maar opnieuw is het niet gelukt. En zo is er bijvoorbeeld uitgelekt dat minister Klink de komende jaren de broekriem flink moet aantrekken.

Volgens de NOS gaat hij 119 miljoen euro bezuinigen op de geestelijke gezondheidszorg. Ook de eerste hulp moet eraan geloven. Klink wil straks niet langer de eerste hulp vergoeden die ziekenhuizen geven aan patiënten die ook naar de huisarts hadden gekund.Dat moet honderden miljoenen opleveren.

Wat het eerste inhoudt, is mij onbekend. Ik ben vooral benieuwd hoe hij dat laatste voor elkaar gaat krijgen. Begin dit jaar werd naar buiten gebracht dat Klink een eigen bijdrage wilde vragen van patiënten die naar de eerste hulp van het ziekenhuis gaan zonder doorverwijzing van de huisarts.

Hopelijk is destijds duidelijk gemaakt dat dát een heel slecht idee is. Patiënten horen niet gestraft te worden als zij per ongeluk een verkeerde inschatting maken. De gezondheidszorg moet zo ingericht zijn of worden dat patiënten die keuze helemaal niet hoeven maken.

Laat elk ziekenhuis de eerste hulp en de huisartsenpost samenvoegen tot een zogeheten spoedpost. Patiënten die zich bij een spoedpost melden, krijgen eerst te maken met een verpleegkundige. Die beoordeelt of de patiënt bij de huisarts of op de spoedeisende hulp moet zijn.

Chirurgen krijgen daardoor enkel nog de zware gevallen onder handen patiënten met kleine problemen hoeven niet langer wachten tot de zware gevallen behandeld zijn.

Op dit moment hebben circa 10 van de 100 ziekenhuizen zo’n spoedpost. Door dat versneld in elk ziekenhuis door te voeren zijn we van alle problemen af!

Lees ook:Spoedeisende hulp komt vaak erg laat
Lees ook:Betalen voor spoedeisende hulp schrikt af
Lees ook:Elk ziekenhuis een spoedpost
Lees ook:Geen eigen bijdrage spoedeisende hulp
Lees ook:Betalen voor de eerste hulp

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>